De ervaring van Marleen en Naomi

“Je kan mensen hun glimlach weer teruggeven. Dat maakt me trots.”

Marleen van Huenenstein en Naomi Wieberdink – van der Veen werken allebei als preventie-assistent bij Dental Clinics Harderwijk Hanzestad. Ze begonnen beiden als stagiaire bij de praktijk tijdens hun opleiding tot tandartsassistent, kregen na hun stage een vaste werkplek aangeboden én volgden vervolgens allebei de opleiding tot preventieassistent.


Hoe zag de opleiding tot preventieassistent eruit?

“Vanuit onze praktijkmanager werd ik benaderd voor de opleiding tot preventieassistent,” vertelt Marleen. “Binnen de praktijk hadden we nog ruimte voor een preventieassistent en er was ook een opleidingsplek voor mij bij Edin. Dat leek mij wel wat! Nu werk ik als preventieassistent en als tandartsassistent.” 

Naomi volgde de opleiding tot preventieassistent ook via Edin. In haar geval vonden de opleidingsdagen plaats op de praktijk. “Ik heb een 12-daagse opleiding via Edin gevolgd binnen de praktijk en daarna examen gedaan. Sindsdien ben ik bevoegd om te werken als preventieassistent.”  

Naomi is allround inzetbaar. Naast haar werk als preventieassistent, assisteert ze aan de stoel en werkt ze ook aan de balie en als omloopmedewerker. “Ik vind de combinatie tussen de verschillende werkzaamheden superleuk! Als preventieassistent is mijn werk wat zelfstandiger en ik vind het heel leuk om met kinderen te werken. Wanneer ik als tandartsassistent werk, werk ik juist samen met de tandarts en zie ik veel verschillende behandelingen.” 

Hoe ziet je werkdag eruit?

Naomi legt uit hoe haar agenda er gemiddeld uitziet. “Ik heb een 50/50 agenda. De helft van de tijd werk ik als preventieassistent en de andere helft wissel ik tussen tandarts- en omloopassistent of zit ik aan de balie.” Als Naomi de hele dag als preventieassistent werkt, heeft ze tussen 08:00 en 16:45 uur patiënten in de stoel. Dat zijn ongeveer 14 patiënten per dag. Het patiëntenbestand is heel afwisselend en varieert van kinderen tot volwassenen tot hele gezinnen tegelijk. “Dan geef ik bijvoorbeeld poetsles aan een ouder en de kinderen. Het is belangrijk om daar zowel de ouders als de kinderen in te betrekken.” 

Voor Marleen geldt ongeveer hetzelfde. “Sommige dagen werk ik de hele dag als preventie-assistent, andere dagen wissel ik dat af. Dan werk ik in de ochtend bijvoorbeeld als preventieassistent en in de middag assisteer ik aan de stoel. Die afwisseling bevalt heel goed.” 

Naomi en Marleen hebben als het ware allebei een combi-functie, wat ze erg leuk en leerzaam vinden. “Als preventieassistent ben ik gewend om alleen met de patiënt te werken en te communiceren. Ik merk dat ik daardoor in mijn werk als tandartsassistent veel zelfverzekerder geworden ben. Ik voer bepaalde handelingen nu veel makkelijker uit omdat ik meer gewend ben en meer ervaring heb opgedaan” vertelt Marleen. 

Wat vind je het leukste aan je werk als preventie-assistent?

“Werken met kinderen!” zegt Naomi enthousiast. “Ja, dat vind ik echt het allerleukst aan mijn werk! Soms zijn ze angstig. Vooral als ze voor het eerst bij je in de stoel zitten. Het is aan mij om ze gerust te stellen. Als ik ze bij een volgende afspraak uit de wachtkamer kom halen en ze zien me, hoor ik weleens: ‘Yes, ik mag weer bij Naomi!’ Dat geef zo’n goed gevoel.” 

Marleen bevestigt dat het werken met jonge kinderen een mooi onderdeel van het werk als preventie-assistent is. Een andere boeiende doelgroep vindt zij pubers. “Pubers die totaal geen interesse hebben in het poetsen, vind ik een leuke uitdaging. Het geeft me voldoening als ik hen kan motiveren goed te poetsen. Als ik bij een volgende afspraak hoor dat het veel beter gaat en ik de vooruitgang zie, denk ik wel ‘dit is waar ik het voor doe’. Daarnaast vind ik het mooi dat ik kan bijdragen aan het doel van een cariësvrije generatie.” 

Wat maakt jou trots in je werk?

“Dat je mensen hun glimlach weer terug kan geven” antwoordt Naomi. Naomi en Marleen zien allebei geregeld patiënten die slecht poetsen of zelfs lange tijd niet poetsen. Ze vinden het een mooie uitdaging om deze patiënten te helpen. De vooruitgang die ze zien, maakt hen trots. 

“Ik vind het mooi om mensen bewust te maken van het belang van een goede mondgezondheid. Het is tof als je samen met de patiënt een mooi resultaat bereikt” vult Marleen aan. 

Daarnaast werken ze ook vaak met angstige patiënten. “Het geeft mij voldoening als ik patiënten van hun angst af kan helpen en ervoor kan zorgen dat ze zonder zorgen in de stoel zitten” vertelt Naomi. “Als ik achter de balie zit, krijg ik soms zelfs huilende patiënten aan de telefoon, zo angstig zijn ze. Het is mooi als je hen gerust weet te stellen en je ziet dat ze na hun afspraak opgelucht de deur uitgaan.” 

Marleen is het hiermee eens. “Je helpt mensen echt over een drempel. Je bouwt een band op met iemand. Patiënten vertrouwen je. Het is leuk om te horen dat het achteraf allemaal enorm meeviel. Soms zegt een patiënt: ‘volgende keer wil ik weer bij jou!’ Daar doe ik het voor.” 

Doorgroeimogelijkheden binnen Dental Clinics

“Vanuit Dental Clinics wordt groei naar mijn mening echt gestimuleerd. In de jaargesprekken wordt altijd gevraagd naar je wensen en ambities. Waar wil je in groeien? Het leek mij heel leuk om meer te leren. Ik zag collega’s om mij heen groeien en dat motiveerde mij ook om stappen te zetten” geeft Naomi aan. “Toen heb ik aangegeven dat ik graag de stap naar preventieassistent wilde maken.” 

Marleen vult haar aan: “Ik vind dat je bij Dental Clinics veel kansen krijgt. Ik heb ook bij een kleinere praktijk stage gelopen. Daar kreeg ik de indruk dat van de tandartsassistenten verwacht werd dat zij ook tandartsassistent blijven. Je doet je ding en dat is het. Hier bespreken we ‘wat wil jij?’. Er zijn écht veel mogelijkheden.” 

Als preventieassistent kan je doorgroeien naar paro-preventieassistent. Of Naomi en Marleen dat willen weten ze nog niet. “Misschien ooit. Ik heb natuurlijk niet zo lang geleden de opleiding tot preventieassistent gevolgd. Ik kan me in mijn huidige functie nog voldoende ontwikkelen. Voor nu zit ik goed op mijn plek” zegt Naomi.  

Daar is Marleen het mee eens. “Ik vind mijn werk op dit moment nog zo leuk dat ik niet zo nodig ‘door’ hoef. Het is wel heel fijn om te weten dat als ik die behoefte wel heb, er zoveel mogelijkheden zijn. Onlangs hebben twee collega’s een cursus gedaan. Zoiets spreekt mij ook wel aan.” 

Hoe is de sfeer op de praktijk?

“De sfeer op de praktijk is echt supergoed! Ons team bestaat uit veel jonge collega’s en ook een aantal die iets ouder zijn. Iedereen kan het goed met elkaar vinden en het is altijd heel gezellig op de praktijk” vertelt Naomi enthousiast.  

We doen ook veel samen. Iedere week volgen we bijvoorbeeld met een aantal collega’s een lesje bij de sportschool in de buurt. We hebben ook best vaak teamuitjes. Dat is altijd leuk!” 

Daar is Marleen het mee eens. “Er heerst een open en gezellige sfeer. Dat merken nieuwe collega’s ook altijd. Het maakt niet uit wat je functie is, iedereen kan het goed met elkaar vinden.” 

“Ik heb ook altijd zin om te werken. Ik ga nooit met tegenzin naar m’n werk. Het maakt mij ook niet uit met wie ik werk, ik kan het met iedereen goed vinden” zegt Naomi.  

“De werkdruk is best hoog. We hebben veel patiënten en er is veel werk, maar het wordt op een relaxte manier gedaan. Iedereen gaat er heel goed mee om en we helpen elkaar waar nodig is. Je hoeft maar een vraag te stellen en er staat al iemand klaar om je te helpen” vertelt Marleen. 

Naomi besluit: “We vullen elkaar goed aan. Dat gaat heel natuurlijk. We zijn gewend om als team te werken en het samen te doen.” 


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met ons via werken@dentalclinics.nl.