Betere teamsamenwerking door feedback

In de praktijk geven we elkaar dagelijks feedback, gevraagd en ongevraagd. Misschien de normaalste zaak, maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe jouw feedback op een ander kan overkomen? En wordt jouw feedback ook begrepen zoals je die had bedoeld?

Dental Clinics Veenendaal de Vallei - tandartsgroepspraktijk | Feedback en samenwerking Dental ClinicsWe geloven dat we door goede samenwerking binnen onze teams meer complete en hoogwaardige tandheelkunde kunnen bieden. Om dit te bereiken delen we kennis en kunde in een veilige, plezierige en inspirerende (werk)omgeving. Het is dus belangrijk om elkaar feedback te geven.

Hoewel iedereen inziet dat het geven van feedback goed is, ervaren veel mensen toch een drempel om iemand terugkoppeling te geven. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat de ander in de verdediging schiet en ze daar niet goed op kunnen reageren, of ze zijn bang om de ander te kwetsen.

Omdat er helaas niet één manier is waarop je feedback kunt geven die door iedereen goed begrepen wordt, hebben we voor onze teams een online training ontwikkeld. Hierin worden tips voor het geven en ontvangen van feedback gegeven. Deze training helpt collega’s de goede intenties over te laten komen zoals ze die echt bedoelen. Prettige bijkomstigheid: voor het afronden van deze training ontvangen ze 1 KRT/KRM-punt.

“Ik heb ervaren dat ik op elk moment wanneer ik wil collega’s erbij kan halen. Collega’s vinden het juist leuk om mee te denken en geven op een positieve manier feedback (‘precies, zo zou ik het ook doen!’ of ‘goed over nagedacht, heb je deze optie ook overwogen?’).” – Startende tandarts Sophie Dahlmans, Dental Clinics Doetinchem Lohmanlaan.

Intercollegiale visitatie

De online training is ontwikkeld ter ondersteuning van het Dental Clinics visitatieprogramma. Een belangrijk onderdeel van een visitatie is namelijk het bespreken van de bevindingen. Dit kan spannend zijn voor de gevisiteerde tandarts. Het is dus extra belangrijk dat een visiteur het gesprek goed leidt en op een goede manier feedback geeft.

“Je geeft feedback, maar je krijgt ook zelf terugkoppeling. En dat kan soms heel verfrissend zijn. Als je al lang hetzelfde type werk doet, dan sluipen er wel eens automatismen in waar je jezelf niet meer van bewust bent.” – Mondhygiënist Atie Baauw, Dental Clinics Beesd

Ontwikkeling

Evalueren en feedback geven is ook een goede manier om ontwikkeling te stimuleren. Wanneer dit regelmatig gebeurt, helpt dit om uit te zoomen op de dagelijkse routines. Daarom is er tijdens het teamoverleg veel ruimte om elkaar feedback te geven. Zo leggen we samen de lat steeds hoger en kunnen we ons blijven ontwikkelen.

Er zijn hier veel behandelaars onder één dak, dus overleg en samenwerking zijn erg belangrijk. Er wordt hier regelmatig teamoverleg georganiseerd waarbij afspraken worden gemaakt en waar ruimte is om feedback te geven. Iedereen is dan vrij om zijn zegje te doen.” – Tandarts Adil Hallouzi, Dental Clinics Nieuwegein

Meer weten of vrijblijvend meelopen?

Wij maken graag kennis met jou om de mogelijkheden te bespreken. Je kiest immers niet zomaar voor een praktijk. Door zelf onze werkwijze te ervaren en de sfeer in het team te proeven, leer je ons pas echt kennen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer.