Preventie doen we samen

Opening TopMondzorg Congres 2019 - Bart van den HeuvelOp zaterdag 23 november 2019 vond het jaarlijkse TopMondzorg congres plaats voor de orthodontisten, tandartsen en mondhygiënisten van Dental Clinics, TopOrtho, Proclin en MondzorgPlus. “Voor het vierde jaar op rij al weer”, vertelden Otto Cazemier en Daniëlle Boonzaaijer bij de opening van de dag. De groep van ruim 300 mondzorgprofessionals ontmoetten elkaar in het Hart van Holland in Nijkerk. Daniëlle stelde vervolgens dat de titel van het congres – Preventie doen we samen – een taak voor ons allemaal verwoordt.

De dag werd in goede banen geleid door dagvoorzitter Bart van den Heuvel, commandant bij de Tandheelkundige Dienst van Defensie. Hij liet met treffende beelden zien dat goede mondzorg een cruciale randvoorwaarde is bij een militaire oefening of missie.

De eerste plenaire spreker was Janneke Wittekoek, cardioloog met speciale aandacht voor het vrouwenhart. Zij deed, na een bevlogen mini-college over de link tussen mondgezondheid en aderverkalking, een oproep:

“Kunnen behandelaren een rol spelen bij het inventariseren van risicofactoren?”

Daarna startten de subsessies. De bezoekers van het congres konden kiezen uit de volgende sessies:
Aandacht voor mondzorg bij ouderen (Claar Wierink)
Behandeling onder narcose (Dental Clinics Beuningen)
Lifestyle, voeding en preventie: suikers en zuren (Dien Gambon)

Tussen de presentaties door en tijdens de pauzes stonden de standhouders klaar om de bezoekers te informeren over hun product of dienst.

De dag werd inhoudelijk afgesloten door de collega’s van Proclin. Zij behandelen op een hoog tempo casuïstiek. De samenwerking kwam heel duidelijk naar voren in hun verhalen en manier van presenteren. Ook in dit verhaal kwam het centrale thema uiteraard terug: bij een trauma door sport- of verkeersongeluk blijft preventie toch altijd het belangrijkst.

Na een dag vol informatie en inspiratie konden de bezoekers onder het genot van een hapje en drankje genieten van een muzikaal optreden en napraten over de dag.

Bekijk hier de aftermovie