Starten met Gewoon Gaaf

Tandarts Anne Honingh Gewoon Gaaf - Dental Clinics ZaltbommelAls tandarts maakt Anne Honingh onderdeel uit van het kinderteam van Dental Clinics Zaltbommel, een praktijk die werkt met de Gewoon Gaaf methode. Daarnaast is ze actief in de kwaliteitscommissie kindertandheelkunde van Dental Clinics.


Wat is voor jou de motivatie om je in te zetten voor preventie bij kinderen?

Preventie vind ik een heel belangrijk stuk van de behandeling. Cariës kan meestal worden voorkomen met goede zelfzorg. Ouders en kinderen weten vaak niet dat ze hier zelf heel veel invloed op kunnen uitoefenen en hoe ze dit kunnen doen. Door daarbij te helpen ben je in wezen steeds bezig met het planten van een zaadje, waar je nu en later veel profijt van hebt. Hier een bijdrage aan kunnen leveren vind ik heel mooi. Het is ook lastig natuurlijk, want niets is zo moeilijk als gedragsverandering.

Hoe hebben jullie de methode in Zaltbommel georganiseerd?

Allereerst hebben we gekeken naar het aantal kinderen in onze praktijk. We kwamen er al snel achter dat tegelijkertijd starten met alle leeftijdsgroepen niet haalbaar was. We hebben dus een uitdraai gemaakt van de kinderen die het afgelopen jaar een vulling of extractie hebben gehad bij mij.  De ouders van deze kinderen hebben we een uitnodigingsbrief gestuurd voor Gewoon Gaaf en bij de controles heb ik ouders voorgesteld om hun kind deel te laten nemen. Uiteindelijk willen we natuurlijk het liefst alle kinderen volgens Gewoon Gaaf behandelen.

Op vrijdagmiddag hebben we drie behandelkamers naast elkaar gereserveerd voor de Gewoon Gaaf consulten. Door de controle afspraak met preventie te combineren zorgt het voor tijdswinst voor de patiënt. Als één kind binnen een gezin in aanmerking komt voor Gewoon Gaaf mogen de overige broertjes en zusjes ook mee om zo de hoeveelheid afspraken te beperken. Ouders zijn druk, hiermee willen we de drempel lager maken.

Hoe zijn de reacties van patiënten en hun ouders?

Tijdens de controle leg ik uit dat we meedoen met Gewoon Gaaf, dat erop gericht is een goede basis voor zelfzorg te leggen. Waardoor ze door nu extra te investeren, in de toekomst heel veel problemen aan het gebit kunnen voorkomen en hun kind hiermee een heel groot cadeau geven. Soms reageren ouders primair wat afwerend, vaker komen klinkt niet aanlokkelijk, ze hebben het al zo druk, maar als ik vertel hoe we het georganiseerd hebben; een gecombineerde preventie en controle afspraak, dat de andere kinderen ook mee mogen in het traject, staan ze er meestal wel voor open. Door de combinatie van afspraken komt er als vanzelf meer nadruk op preventie te liggen. Waar ouders voorheen hoofdzakelijk op controle kwamen en dan het idee hadden dat ze ‘ook nog eens’ naar poetsinstructie moesten, vormt het preventiegedeelte nu de hoofdmoot van de afspraak.

Wat zou jij andere collega’s willen meegeven die in hun praktijk voornemens zijn meer focus op preventie bij kinderen te leggen?

Wij hebben binnen de praktijk alle aandachtsgebieden verdeeld onder de tandartsen. Kindertandheelkunde was al mijn aandachtsgebied. Toen we aan Gewoon Gaaf begonnen, hebben we binnen de praktijk gekeken wie er in het “kinderteam” zouden komen. In dit team hebben we ook de receptie opgenomen, omdat de zorg al bij de voordeur begint en daar ook weer eindigt en zij een heel positieve bijdrage kunnen leveren aan de beleving van de patiënt. Met deze groep hebben we regelmatig overlegd over hoe we vonden dat de zorg eruit moest komen te zien. Ook hebben we voorafgaand een aantal trainingssessies gehad op het gebied van motiverende gespreksvoering.


Wil jij binnen één van onze praktijken ook aan de slag met Gewoon Gaaf?

Wil jij net als Anne aan de slag om de mondgezondheid van kinderen te verbeteren? Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters via werken@dentalclinics.nl.