Workshop Motiverende Gespreksvoering

Gedragsverandering bij patiënten stimuleren. Zowel tandartsen als mondhygiënisten zijn hier dagelijks mee bezig en vaak is dit gelijk ook één van de grootste uitdagingen.

Succesvolle workshop in Motiverende Gespreksvoering

In juni en juli konden onze collega’s de workshop Motiverende gespreksvoering volgen in Den Haag en

Zwolle. Tijdens deze workshopavonden kregen zij  handvatten, tips en adviezen hoe zij door middel van motiverende gespreksvoering het gedrag van patiënten kunnen veranderen. Veel collega’s konden de workshop waarderen, dus we blijven inzetten op het aanbieden van deze waardevolle bij- en nascholing.

Vooral de vraag op wat voor manier je patiënten kunt motiveren om zélf te zorgen voor een betere mondgezondheid stond centraal. De workshop werd gegeven door de enthousiaste en gedreven trainer Stijn van Merendonk, oprichter van de Academie voor Motivatie & Gedragsverandering.

Ellen Molenberg, Tandarts-directeur Dental Clinics Nunspeet:
Motiverende Gespreksvoering traint je om te luisteren, en te reflecteren op wat soms achter de woorden van de ander verscholen ligt. Wij als professionals in de tandheelkundige zorg hebben de expertise en zijn gewend om patiënten te sturen, maar regelmatig merk je dat de adviezen te weinig worden opgevolgd. En dat leidt soms ook tot frustratie bij mij als behandelaar. Door middel van Motiverende Gespreksvoering leer je vragen te stellen waarmee je patiënten op weg kunt helpen. Het is een kwestie van luisteren, reflecteren en daar met een bepaalde en specifieke vraagstelling gericht op inspelen. Motiverende gespreksvoering is universeel toepasbaar, dus niet alleen in de tandartsstoel.”

 

Everlien Vos, Paro preventie-assistent:
“Ik vond de workshop leerzaam. Je kreeg handvatten om patiënten zelf te laten nadenken en niet alleen maar adviezen te geven. Als zorgverlener wil je vaak alles voor de patiënt regelen, maar het is juist goed om de patiënt zelf tot actie aan te zetten, zodat het gedrag ook daadwerkelijk veranderd. Als er een vervolgcursus komt, zou ik hem ook zeker volgen. Je houdt jezelf scherp door af en toe dit soort workshops te volgen.”