Bang voor de tandarts

“We nemen de tijd door te vragen naar de angst en het ontstaan ervan. Zo weet de patiënt dat zijn probleem serieus wordt genomen en heb je al een groot deel van de angst weggenomen”

Circa 800.000 Nederlanders durven niet naar de tandarts. Dit kan grote gevolgen hebben voor het gebit én de algehele gezondheid. Johan Oost, tandarts-directeur bij Dental Clinics Beuningen, zag ook steeds meer angstige patiënten in zijn stoel en introduceerde het ‘angstreductietraject’.

“Veel patiënten hebben tandartsangst, omdat ze bang zijn voor pijnlijke behandelingen. Zij hebben helaas in het verleden vaak één of meerdere pijnlijke ervaringen bij de tandarts gehad,” aldus Johan.

Extra aandacht

Alle angstige patiënten doorlopen bij Dental Clinics Beuningen het angstreductietraject. Johan: “Tijdens dit traject geven we de patiënt extra aandacht. Zo duurt het intakegesprek bij angstige patiënten vaak al gauw 30 tot 45 minuten. We nemen de tijd door te vragen naar de angst en het ontstaan ervan. Zo weet de patiënt dat zijn probleem serieus wordt genomen en heb je al een groot deel van de angst weggenomen.”

 

Tandarts-directeur Johan Oost staat in de behandelkamer.

Tandarts-directeur Johan Oost.

Dit is niet het enige: de patiënt heeft altijd een vaste behandelaar en deze vraagt tijdens de behandeling iedere vijf minuten of het nog goed gaat. Door de duim omhoog te steken, weet de tandarts dat het oké gaat. “En bij kinderen doen we de behandeling voor op de nagels, zodat ze weten wat er komt. Het moet voorspelbaar zijn.”

Inmiddels heeft het angstreductietraject al ruim 2.000 patiënten geholpen. “Deze patiënten zijn helemaal van hun angst af of hebben minder angst voor de tandarts. Dát is waar we het voor doen,” aldus Johan.

Lachgas of volledige narcose

Het kan zijn dat een patiënt zo angstig is dat het angstreductietraject alleen niet voldoende is, omdat een behandeling simpelweg niet mogelijk is. Johan: “Bij hen voeren wij eerst een behandeling onder lachgas en/of volledige narcose uit. Dit doen we alleen bij patiënten met een grote behandelachterstand. We werken hierbij samen met de anesthesisten uit de ViaSana Kliniek.”

Maar hiermee is de patiënt natuurlijk niet meteen van zijn/haar angst af: ook na een lachgasbehandeling of behandeling onder volledige narcose zullen patiënten weer ‘behandelbaar’ moeten worden. Johan: “We blijven bij deze groep aan de angst werken, omdat we ook hen weer regelmatig in de tandartsstoel terug willen zien. Het liefst zonder angst!”

Zelf aan de slag bij Dental Clinics?

Wil jij net als Johan ervoor zorgen dat alle patiënten de zorg kunnen ontvangen die ze verdienen? We zijn altijd opzoek naar enthousiaste en patiëntgerichte collega’s. Bekijk hier onze openstaande vacatures.