7 vragen aan Adil

“Als het om kwaliteit gaat, houden we elkaar op alle niveaus scherp.”

Tandarts Adil Hallouzi studeerde in Leuven en wilde na zijn studie graag werken in een tandartsenpraktijk waar veel aandacht wordt besteed aan het begeleiden van startende tandartsen. Inmiddels werkt hij drie dagen in de week bij Dental Clinics Nieuwegein en ervaart deze grote groepspraktijk als een ideale leerschool waar van alles voorbij komt.


1. Waarom heb je gekozen voor Dental Clinics?

Als net afgestudeerde tandarts kom je in een nieuwe wereld terecht. Een wereld die veel van je vraagt, ook zaken die tijdens je opleiding niet of nauwelijks aan bod zijn gekomen. Dan kun je wel denken van ‘ach, dat gaat wel goed komen’, maar je kunt je ook realiseren dat je nog helemaal aan het begin staat en dat een goede begeleiding essentieel is om de start van een carrière als tandarts zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Vanuit verschillende kanten had ik begrepen dat Dental Clinics openstaat om junior tandartsen te begeleiden. Dat hoorde ik niet alleen van een oom van mij die tandarts is, maar ook van een aantal van zijn collega’s en oud-studiegenoten. Na een verkennend gesprek met tandarts-directeur Alain Patho, waarin werd besproken wat we van elkaar verwachten, was ik ervan overtuigd dat ik bij de juiste praktijk was voor de begeleiding die ik zocht.

2. Hoe was je start bij Dental Clinics Nieuwegein?

Dental Clinics Nieuwegein is een zeer grote praktijk met een aanzienlijke hoeveelheid patiënten, dus over agendavulling heb ik geen enkel moment mogen klagen. Met zo’n grote patiëntenpopulatie komt er ook van alles voorbij, dus diversiteit in behandelingen is gegarandeerd. In het begin was het even zoeken naar de juiste manier van het managen van tijd, maar hier heb ik snel mijn draai in kunnen vinden. Ik heb zelf kunnen aangeven hoeveel tijd ik nodig had voor de verschillende behandelingen en hier werd ook rekening mee gehouden. Toch kwam ik in het begin wel eens in de knoei omdat ik nog niet helemaal goed kon inschatten hoe lang ik met een behandeling bezig zou zijn. Je mist gewoon nog routine. Nu, 4 maanden later, merk ik wel dat ik qua snelheid en efficiëntie enorm gegroeid ben.

3. Kun je vertellen hoe het er in Nieuwegein aan toegaat?

Tandarts Nieuwegein - Dental Clinics NieuwegeinEr zijn hier veel behandelaars onder één dak, dus overleg en samenwerking zijn erg belangrijk. Ik moet zeggen, dat gaat hier uiterst soepel, misschien ook wel omdat er een ontspannen en informele sfeer heerst. Ook de officemanager speelt hier een belangrijke en sturende rol in. Er wordt hier regelmatig teamoverleg georganiseerd waarbij afspraken worden gemaakt en waar ruimte is om feedback te geven. Iedereen is dan vrij om zijn zegje te doen. Tijdens zo’n overleg kun je trouwens ook een casus voorleggen of een groot behandelplan presenteren aan de hand van slides om zo te overleggen en feedback te krijgen van je collega’s.

4. Hoe ervaar je de kwaliteit van zorg?

Kwaliteit staat absoluut hoog in het vaandel bij Dental Clinics. Voor alle zaken is er een richtlijn of protocol die duidelijk en makkelijk op te volgen is. Wijzigingen hierin worden altijd tijdig en duidelijk gecommuniceerd. Het voordeel van die richtlijnen is, dat ze zorgen voor helderheid, ze worden gewoon onderdeel van je dagelijkse ritme. Infectiepreventie, hygiëne, radioprotectie en comfort voor de patiënt, het is hier allemaal prima in orde. Dat geldt ook voor bij- en nascholing: als het nodig is, wordt dat aangeboden. Dan zijn er ook nog de omloopassistenten. Die zorgen ervoor dat assistenten aan de stoel zich volledig kunnen focussen op de patiënt, wat ook voor iedereen fijner is. De nadruk op kwaliteit houdt in dat we elkaar op alle niveaus scherp houden. Als ik een keer iets doe wat niet in het hygiëneprotocol past, is er altijd wel iemand die me daar even op wijst. Mijn antwoord is dan heel simpel: ja, je hebt gelijk.

5. Hoe zit het met de ondersteuning bij Dental Clinics?

Deze is uitstekend. We werken in Nieuwegein met veel tandartsen en specialisten. Hier maak ik dan ook gretig gebruik van. Ik kan altijd aankloppen bij de tandarts-directeur en ook bij de andere collega’s. Ik leer hierdoor ook heel erg veel bij. Er is ook ruimte om af en toe een complexere casus samen met een collega te doen of met de tandarts-directeur. Je leert dan echt de fijne kneepjes en vooral hoe je bepaalde handelingen makkelijker en efficiënter doet, bijvoorbeeld door bij een extractie minder op kracht en meer op gevoel werken. Ik ondervind daarnaast veel ondersteuning van de assistenten waarmee ik werk. Daar steek ik het nodige van op. Dat vertelden de andere tandartsen mij al: omarm de kennis en ervaring van de assistenten, vooral op praktisch gebied.

6. Hoe zie jij je persoonlijke en professionele ontwikkeling voor je?

Tandarts Nieuwegein - Dental Clinics NieuwegeinIk heb voorlopig nog geen discipline van de tandheelkunde waarvan ik zeker weet dat ik me erin wil verdiepen. En je moet het allemaal zelf een paar keer gedaan hebben, voordat je dat echt kunt zeggen. Dus dat ben ik nu een beetje aan het doen, zoveel mogelijk ervaring opdoen in alle disciplines. Het mooie is, je bepaalt zelf hoe je dat doet. Neem bijvoorbeeld een wat gecompliceerdere wortelkanaalbehandeling. Ik overleg dan met de endodontoloog die we hier in huis hebben hoe je zoiets het beste kan aanpakken. Ik maak dan de inschatting of ik het met zijn adviezen zelf kan doen of dat ik de patiënt toch doorverwijs naar hem. Voor de rest geldt: ik ben niet iemand die dingen ver vooruit plant. Ik leer hier veel, zie veel voorbijkomen, ben omringd door fijne mensen en ik zit lekker in mijn vel. Wat wil je als beginnend tandarts nog meer?

7. Wat is je meest bijzondere ervaring bij Dental Clinics tot nu toe?

In mijn eerste week in Nieuwegein had ik gelijk al een patiënt die graag een gouden kroon wilde hebben op een van zijn voortanden. Dit is natuurlijk niet iets wat elke dag voorkomt en ik vraag me ook af of ik dat ooit nog een keer ga meemaken. Verder had ik mij de begeleiding en de stappen die ik zet, nooit zo goed kunnen voorstellen, dus eigenlijk is het tot nu toe allemaal een bijzondere ervaring.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters via werken@dentalclinics.nl.