7 vragen aan Carina

Tandarts Hardegarijp - Tandarts Dental Clinics Hardegarijp“Als een patiënt ligt te huilen van het lachen bij ons in de stoel, is de dag voor mij geslaagd”

Plezier in wat je doet, geeft energie voor tien. Dat is het motto dat Carina Boven dagelijks in de praktijk brengt. Zo werkt ze niet alleen als tandarts bij Dental Clinics Hardegarijp, ze is ook als onderzoeker en CBT-tandarts verbonden aan het UMCG en ze hoopt in juni van dit jaar haar doctorstitel te halen aan de Rijksuniversiteit Groningen.


1. Hoe ben je Dental Clinics Hardegarijp terecht gekomen?

In 2013 was ik werkzaam bij Dental Center + in Hardegarijp. Daar was ik terecht gekomen via een medeonderzoekster van het UMCG die wist dat ik op zoek was naar een baan als tandarts. Destijds sprak de goede werksfeer in de praktijk mij aan. In 2014 werd de praktijk overgenomen door Dental Clinics. Daar keken we in het begin wel met enige scepsis naar, maar het is allemaal goed gekomen. Het team is bijna gelijk gebleven en ik ga dan ook nog altijd met veel plezier naar mijn werk.

2. Waarin verschilt de manier van werken van Dental Clinics met de vorige praktijk?

Doordat ik in deze praktijk gewerkt heb voor de overname en het hele overnameproces meegemaakt heb, heb ik veel inzicht in hoe de manier van werken veranderd is. Er is vooral veel duidelijkheid gekomen. Wie is verantwoordelijk voor wat en op welke momenten moet wat gebeuren. Ik denk dat deze duidelijkheid voor iedereen erg prettig is. Wij hadden eerst geen omloop-assistente en we wisten toen ook niet zo goed wat de toegevoegde waarde daarvan was. Nu is de omloop-assistente het drukst van allemaal. Het geeft veel rust in de praktijk, er wordt minder heen en weer gelopen. Ook het systeem met cassettes voor elke behandeling geeft veel rust. Assistentes hoeven niet meer na te denken over wat er nodig is, het instrumentarium is op orde.

3. De focus van Dental Clinics op kwaliteit, op welke manier zien we dat terug in de praktijk?

Dat zie je onder meer terug in het feit dat het service center van Dental Clinics ons op de hoogte houdt van actuele wetgeving en protocollen en dergelijke. Daar hoef je zelf niet meer actief naar op zoek, dat faciliteren zij voor ons. Dat scheelt natuurlijk veel tijd. Ook worden veranderingen sneller doorgevoerd dan eerst. En doordat bijvoorbeeld de hygiëne goed op orde is, hebben de tandartsen meer tijd voor vakverdieping. Dit alles komt de kwaliteit van de behandelingen ten goede. Tevens zorgt Dental Clinics er voor dat belangrijke dingen gemeten worden. Meten is weten en pas als je inzicht hebt in bijvoorbeeld hoeveel vullingen er vervangen worden doordat de oude los zitten, kun je hierop actie ondernemen. Een ander voorbeeld is dat onze behandelkamers altijd geboekt zijn en er op die manier efficiënter met de beschikbare ruimte om gegaan wordt.

Daarnaast verzorgt Dental Clinics één keer per jaar een groot congres met veel cases en sprekers en ook alle relevante nascholing wordt georganiseerd. Dit verhoogt het werkplezier en zorgt tevens voor een hogere kwaliteit.

Tandarts Hardegarijp - Tandarts Dental Clinics Hardegarijp4. Wat vind je het leukste van je werk?

Ik vind het contact met patiënten het allerleukst. Ik kan er enorm van genieten als ik merk dat een patiënt mij zijn of haar vertrouwen geeft. Het feit dat een patiënt mij toelaat te werken in een voor de patiënt vaak erg persoonlijk gebied. Als een patiënt ligt te huilen van het lachen bij ons in de stoel, is de dag voor mij geslaagd. Ook het feit dat je deel uit maakt van een team en je samen voor je patiëntengroep zorgt, vind ik erg mooi. Lachen en samen met je collega’s zijn, dat zorgt er voor dat ik ’s ochtends vaak denk: kom maar op, ik heb er zin in en we staan weer voor jullie klaar!

5. Naast tandarts ben je ook verbonden aan het UMCG als wetenschappelijk onderzoeker en ben je aan het promoveren. Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?

Ik ben de eerste lichting tandartsen uit Groningen die weer een zesjarige opleiding heeft gehad. Omdat wij de eersten waren die dit zesde jaar gingen doen, kregen we veel vrijheid over hoe dat jaar in te vullen. Ik ben tijdens dat zesde jaar begonnen met een promotieonderzoek naar overkappingsprotheses op implantaten in de bovenkaak. Ik werk twee dagen als algemeen tandarts bij Dental Clinics en gebruik de rest van de week voor mijn promotieonderzoek. Ik heb bij 50 patiënten metingen gedaan voor en na het krijgen van een overkappingsprothese. Naast het patiëntencontact heb ik veel tijd besteed aan het verkrijgen van toestemming van de medisch ethische commissie, het schrijven van wetenschappelijke artikelen en het voorbereiden van voordrachten op (internationale) congressen. Ik mag 25 juni a.s. mijn proefschrift verdedigen aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoop dan mijn doctorstitel te behalen. Ik ben vanaf september 2017 naast onderzoeker ook in dienst als CBT-tandarts in het UMCG en zal mij gaan richten op de gehandicaptenzorg. Ik ben voornemens in september 2018 te beginnen met de opleiding tandarts-gehandicaptenzorg.

6. Je aandachtsgebied is lachgassedatie. Kun je daar wat meer over vertellen?

Al tijdens mijn studie merkte ik dat ik de behandeling van angstige patiënten erg leuk vond. Ik heb toen ook getwijfeld of ik de opleiding tandarts-angstbegeleiding wilde doen. Omdat het promotieonderzoek op mijn pad kwam en het mij zinvol leek eerst de algemene tandheelkunde onder de knie te krijgen, besloot ik die opleiding nog niet te gaan volgen. De lachgasapparatuur was in de praktijk in Hardegarijp al aanwezig en twee collega’s gebruikten dit ook al. Doordat ik er op die manier mee in aanraking kwam en lachgas zeker van toegevoegde waarde kan zijn, heb ik in 2015 de opleiding lachgassedatie aan het ACTA gedaan. Lachgas is een goed hulpmiddel, niet alleen bij de behandeling van angstige volwassenen maar ook van kinderen. Voor patiënten met een verhoogde kokhalsreflex kan lachgas erg goed werken om de reflex tijdelijk te verminderen. Lachgas is echter geen wondermiddel en de verdere omgang met de patiënt is minstens net zo belangrijk voor de behandeling.

7. Hoe zie jij je toekomst voor je?

Tandarts Hardegarijp - Tandarts Dental Clinics HardegarijpIk weet zeker dat ik, naast mijn werk als algemeen tandarts, telkens weer een nieuwe uitdaging vind. Ik hou van nieuwe dingen uitproberen en wil graag altijd blijven leren. Ik hoop nog lang in Hardegarijp te mogen blijven werken en daarnaast zou het prachtig zijn om te mogen bijdragen aan de tandheelkundige zorg voor gehandicapten. Er is een tekort aan tandartsen, maar het tekort aan tandartsen-gehandicaptenzorg is nog vele malen groter. Ik denk dat er best meer tandartsen zijn die de gehandicaptenzorg leuk vinden, maar doordat het vaak een onbekend en misschien spannend gebied is, denkt men er niet zo snel aan.

Bonusvraag: wat is je meest bijzondere ervaring bij Dental Clinics tot nu toe?

Ik heb al veel bijzondere ervaringen gehad bij Dental Clinics. Misschien dat dit verhaal er wel uitspringt: vanuit een andere praktijk werd een patiëntje van vijf naar ons toe verwezen voor het vullen van een paar gaatjes. De tandarts vroeg om het saneren onder lachgas, aangezien ze zo bang was. Ze kwam de eerste keer langs met haar moeder en zusje van drie. Na een tijdje te hebben gepraat, was haar eerste angst al weg en leek het mij niet noodzakelijk om lachgas te gebruiken. Na een paar wen-sessies hebben we het eerste gaatje kunnen vullen en ook de andere gaatjes werden gevuld. Bij de laatste vulling was het één groot feest. Telkens kwam haar zusje mee. Bij het laatste gaatje vertelde ik dat ze weer terug naar haar eigen tandarts kon, waarop haar zusje zei: “Ah, jammer… wanneer mag ik dan een keer een vulling?”
Dat kinderen aan je vragen wanneer ze weer een keer een vulling mogen, is denk ik een van de mooiste complimenten die je kan krijgen als tandarts.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters Sara Plasman of Annemarie Blaisse, werken@dentalclinics.nl.