7 vragen aan Jochem

“Ik vind dat we een uniek vak hebben.”

Als telg uit een tandartsengezin koos Jochem Lemain in eerste instantie niet voor de studie tandheelkunde, maar volgde hij de opleiding tot fysiotherapeut en werkte als auditor. Toch viel uiteindelijk de appel niet ver van de boom en nam hij op z’n 27e plaats in de collegebanken om tandarts te worden. Afgelopen jaar studeerde hij af en verwierf met zijn masterscriptie meteen de 2e prijs van de NWVT-TP masterscriptieprijsvraag 2017.


1. Waarom heb je op latere leeftijd voor de studie tandheelkunde gekozen?

Ik heb altijd al ergens in mijn hoofd gehad dat ik tandheelkunde wilde studeren, maar omdat ik uit een tandartsenfamilie kom wilde ik ook graag iets anders proberen. Zo ben ik begonnen met een studie fysiotherapie in Utrecht. Toen dat niet aan mijn verwachtingen voldeed, ben ik via via de financiële dienstverlening ingerold en heb ik enkele jaren als auditor gewerkt in Amsterdam. Na het volgen van interne opleidingen kwam ik er niet uit welke master ik naast mijn werk nog zou willen afronden en ben ik samen met een loopbaancoach gaan nadenken over mijn toekomst. Op dat moment heb ik voor het eerst echt voor 100% voor de tandheelkunde gekozen en ik heb er geen moment spijt van gehad.

2. Van coassistent bij Dental Clinics Colmschate naar tandarts bij Dental Clinics Zuidhorn, hoe is dat gegaan?

Tegen het eind van mijn studie had ik al mijn praktijkvakken afgesloten, maar had ik uitloop met mijn scriptie. Mijn eerste onderzoek kon geen doorgang vinden, waardoor ik een tweede onderzoek moest opstarten. Ik wilde natuurlijk in de tussentijd wel mijn praktische vaardigheden onderhouden. Zo kwam ik bij Dental Clinics terecht. Die zijn bekend met het werken met laatstejaars studenten. Hierdoor was het voor mij gemakkelijk om er aan de slag te gaan als coassistent. De praktijk in Colmschate beviel mij erg goed en ik heb er veel geleerd. Toen mijn vriendin en ik hoorden dat zij was aangenomen als aios orthodontie bij het UMCG in Groningen regelde Dental Clinics direct een kennismakingsgesprek met een praktijk in de regio. Dit klikte ook erg goed en sindsdien werk ik met veel plezier in Zuidhorn.

3. Met je masterscriptie viel je meteen in de prijzen, waar ging je scriptie over?

Zoals ik net al zei moest ik voor mijn scriptie een nieuw onderzoek opstarten. Om een lang verhaal kort te maken: ik kwam in aanraking met interessante data over de levensduur van kronen. Daar wilde ik wel wat mee doen. Mijn begeleider in Nijmegen stelde toen voor om het onderzoek toe te passen op de praktijk in Colmschate. Dat vond ik een goed idee. Drie tandartsen die hier werkten als algemeen practicus leverden de data waarmee ik aan de slag ben gegaan. Ik heb onderzocht hoe de resultaten van solitaire kronen, geplaatst in een algemene praktijk in Nederland, zich verhouden tot resultaten zoals beschreven in recente (internationale) literatuur. De uitgebreide conclusie staat in mijn scriptie omschreven, maar ik kan hier wel verklappen dat kronen zeer duurzame restauraties zijn en dat de kwaliteit van deze algemene Nederlandse praktijk niet onderdoet voor (internationaal) gepubliceerde resultaten.

4. Ervaar je het als een voordeel dat je wat ouder bent en werkervaring hebt op andere terreinen in je functie als tandarts?

Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Ik ben iemand die probeert uit elke ervaring die ik meemaak een leermoment te pakken. Als je daar 10 jaar meer de tijd voor hebt gehad, dan ben je gewoon meer ervaren in alles. Je kan makkelijker hoofd- van bijzaken onderscheiden, je hebt meer ervaring in het omgaan met mensen, je weet wat er komt kijken bij het werken met een team etc. Al die sociale vaardigheden zijn een bonus waar ik nu de vruchten van pluk.

5. Wat vind je het leukste aan je werk?

Het leukste is toch de waardering die je krijgt van mensen. Dat was ook een van de redenen waarom ik tandheelkunde ben gaan studeren. Ik vind sowieso dat we een uniek vak hebben. Ga maar na: je wordt uitgedaagd om na te denken en de kennis die je hebt opgedaan tijdens je studie te koppelen aan de praktijk en je krijgt nog meteen feedback ook. Anders gezegd: Ik heb nu persoonlijk contact met mensen (dat vind ik leuk), ik doe een stuk denkwerk (is niet altijd even uitgebreid, maar het zit er wel bij), ik doe de praktische toepassing (dus met mijn eigen handen maak ik iets, er zit dus ook creativiteit in) en mensen zijn blij als ze zonder pijn of met een mooie glimlach de deur uit lopen. Er zijn maar weinig beroepen waar al deze aspecten in samenkomen.

6. Kun je iets vertellen over de kwaliteit van zorg bij Dental Clinics?

Ik denk dat ze bij Dental Clinics uitstekend bezig zijn als het om kwaliteit gaat en met veel zaken zelfs voorop lopen. Zoals bij de organisatie van praktijken en het toepassen van allerlei kwaliteitsprotocollen. Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat de communicatie naar de patiënten toe goed geregeld is: de standaard (informed consent) brieven, flyers en brochures die je patiënten meegeeft. Daar is echt over nagedacht en er is een heel ruim aanbod van dat soort communicatiemiddelen. Het maakt dat je met weinig moeite de beleving van een tandartsenbezoek kunt verbeteren en dat je je communicatie kunt verankeren. Want de helft van wat ik vertel is de patiënt natuurlijk thuis al lang weer vergeten. Op het moment dat je een toegankelijke en begrijpelijke flyer kan meegeven, is er een grotere kans dat het blijft hangen.

7. Hoe zie jij je professionele toekomst voor je?

Ik heb een drietal interessegebieden buiten het werken aan de stoel waarin ik mezelf wel verder wil ontwikkelen. Ik vind het leuk om les te geven, om bestuurswerk te doen en het lijkt mij mooi om eens na te denken hoe je bedrijfskundig gezien een praktijk kunt neerzetten en uitbouwen. Met lesgeven heb ik inmiddels een start gemaakt, vanaf september ga ik beginnen aan de Universiteit van Groningen, practica-begeleiding aan derdejaars studenten. Naast deze drie interessegebieden sluit ik ook niet uit dat ik me in de toekomst ga differentiëren. Ik weet het allemaal nog niet. Voor nu, de komende vijf jaar, wil ik een zo goed mogelijke tandarts algemeen practicus worden. Stap voor stap steeds beter worden en daarna zien we wel verder.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters via werken@dentalclinics.nl.