7 vragen aan Vera

Mondhygiënist Joure - Dental Clinics Joure

“Ook prettig: er is alle ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling en verder werk ik hier in een professioneel en gezellig team”

Vera Hogeveen werkt met veel plezier als mondhygiënist bij Dental Clinics Joure. Patiënten komen graag in haar stoel, niet alleen vanwege haar kennis en vakmanschap maar ook doordat ze met haar in het Fries kunnen communiceren. Zeker de oudere generatie vindt dat bijzonder prettig, aldus Vera.

 


1. Waarom heb je gekozen voor Dental Clinics Joure?

Het belangrijkste was wel de manier van werken, met vooral de duidelijke richtlijnen. Ik vind het fijn om volgens richtlijnen te werken die toepasbaar zijn op (bijna) alle patiënten. Dat zijn dezelfde richtlijnen die je ook tijdens je opleiding krijgt aangeleerd en dan is het gewoon prettig om na je afstuderen daar mee door te gaan. Je hoeft jezelf niet te veranderen in je doen en laten.

Ook wordt er veel aan kennisontwikkeling gedaan. Zo organiseert Dental Clinics eens per jaar een congres waar alle mondhygiënisten en tandartsen naar toe kunnen. Op zo’n dag komen dan diverse sprekers met uiteenlopende onderwerpen. Je hoort allemaal verschillende verhalen en leert allerlei nieuwe dingen. Daarnaast komen medewerkers van Dental Clinics regelmatig langs om uitleg te geven over bepaalde behandelingen en hoe je die het beste kunt doen. En als je zelf een bepaalde cursus hebt waar je heen wilt, dan staan ze daar altijd voor open.

2. Wat vind je prettig aan werken bij Dental Clinics?

Om te beginnen vind ik mijn werk zelf gewoon heel erg leuk. Mensen helpen met hun gezondheid, dat geeft me veel voldoening. En dat wordt nog eens gevoed doordat patiënten heel dankbaar zijn voor de hulp die je ze biedt. Ook prettig: er is alle ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling en verder werk ik hier in een professioneel en gezellig team. En wat veel patiënten hier waarderen, en dan zeker de oudere generatie, is dat ze een behandelaar hebben met wie ze Fries kunnen spreken. Dat creëert een speciale band.

3. Bij Dental Clinics werken jullie volgens het Paroprotocol van de NVvP. Hoe gaat dat in zijn werk?

We hebben bij Dental Clinics kwaliteitsstandaarden Preventie & Parodontologie. Daarnaast hebben we praktijkrichtlijnen. Die zijn fijn omdat ze houvast geven voor de route die je samen met de patiënt doorloopt. Afhankelijk van de mondgezondheid en de diagnose doorloopt de patiënt het preventie- of paroprotocol. Wanneer de tandarts tijdens het PMO vermoedt dat de patiënt parodontitis heeft, wordt de patiënt naar mij verwezen en doe ik, volgens het paroprotocol, nader parodontaal onderzoek. Na het onderzoek kan er een definitieve diagnose worden gesteld en doe ik een voorstel voor een behandelplan. Dat plan bespreek ik samen met de tandarts en uiteraard ook met de patiënt. Als er een informed consent is, betekent dat meestal voor mij dat ik kan starten met initiële behandeling. Preventie & Parodontologie is bij Dental Clinics echt teamwork. Na een tussentijdse evaluatie en daarna de herbeoordeling bespreek ik samen met de tandarts het behandelresultaat en bekijken we welk vervolgtraject nodig is om de patiënt gezond te houden of te krijgen. Bij een tegenvallend behandelresultaat werken we nauw samen met een parodontoloog. In de praktijk waar ik werkzaam ben werkt geen parodontoloog in huis, maar er zijn Dental Clinics praktijken waar wel een aantal dagen per week een parodontoloog aanwezig is. We proberen als team de patiënt zo goed mogelijk te motiveren en de gezondheid van de patiënt optimaal te houden. Dat is de mooiste uitdaging die er is.

4. Hoe bevalt de samenwerking met je collega’s?

Dental Clinics Joure - Tandarts JoureDe sfeer binnen ons team is prima. Ik heb een goede samenwerking met de tandartsen, we zitten eigenlijk altijd op één lijn. Er zijn meerdere tandartsen bij ons in de praktijk en ik krijg patiënten doorverwezen van elke tandarts. Andersom gebeurt het natuurlijk ook dat ik een patiënt heb waarbij ik wat vind en die stuur ik dan door naar de tandarts of ik roep de tandarts erbij als er iets is waar meteen wat aan gedaan moet worden. Binnen ons team houden we elkaar alert en helpen waar nodig. Ook is er altijd wel even tijd voor een gezellig praatje in de pauze met collega’s.

5. Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt?

Er zijn heel veel bijzondere en leuke dingen die ik meemaak in mijn werk, ik krijg vaak van patiënten te horen dat ze zo blij zijn dat ze geen last meer hebben van hun tandvlees en hoe dankbaar ze zijn dat ik ze daarbij heb geholpen. Er staat me één behandeling nog zeer bij: een patiënt had door medicatie erg veel aanslag op haar tanden. Zij schaamde zich hiervoor en durfde daarom niet meer te lachen. Ik heb de aanslag kunnen verwijderen en zij was zo dankbaar omdat ze het gevoel had dat de aanslag nooit meer weg zou gaan. Het was leuk om iemand zo te zien opbloeien. Ze moest bijna huilen, zo blij was ze ermee.

6. Hoe zie jij je professionele toekomst voor je?

Mondhygiënist Joure - Dental Clinics JoureIk ben nog jong, ik zie wel wat de toekomst brengt. Ik heb vele plannen maar weet nog niet zeker welke richting ik uiteindelijk zal kiezen. Ik wil de eerste tijd wel bij Dental Clinics blijven werken. En in de hele verre toekomst, misschien wel iets voor mezelf beginnen. Wat mij op kortere termijn erg leuk lijkt is om ontwikkelingswerk te doen op mijn vakgebied. Ik ben iemand die al veel verre reizen heeft gemaakt. Als ik dan weer in een minder ontwikkeld land ben geweest waar ik zie dat de mensen hulp nodig hebben, dan lijkt het me mooi om daar eens een paar maanden naar toe te gaan om iets voor hen te kunnen betekenen.

7. Wat zou jij een nieuwe collega willen meegeven?

Sta open voor nieuwe dingen en geniet van het werk dat je doet, het is super om mensen te mogen helpen. Ik vind het mooi als je patiënten iets kunt uitleggen en dat ze dan zeggen: dat wist ik echt niet, dank je wel dat je me er op gewezen hebt. En dat ze er dan mee aan de slag gaan en dat je dan ook echt resultaten ziet.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters Sara Plasman of Annemarie Blaisse, werken@dentalclinics.nl.