7 vragen aan Mike

Tandarts Mike - Tandarts Dental Clinics Ridderkerk

“Sinds de cursus is begonnen, kijk ik ook anders tegen de praktijk aan, zie ik mogelijkheden, zie ik verbeterpunten”

Tandarts Mike van der Noordaa van Dental Clinics Ridderkerk is een tevreden mens. Hij behoort samen met 9 andere tandartsen tot de eerste lichting van het opleidingsprogrammma voor tandarts-directeuren. Een nieuwe opleiding van Dental Clinics waar tandartsen op een praktijkgerichte manier over diverse onderwerpen leren, om zo samen met hun team de beste kwaliteit van zorg te kunnen bieden.  

Datum interview: feb. 2018


1. Waarom ben je gestart met de opleiding tandarts-directeur?

Ik ben nu bijna 4 jaar fulltime werkzaam als tandarts bij Dental Clinics Ridderkerk. Ik heb hiervoor een aantal jaren gewerkt bij twee tandartspraktijken in Den Haag en bij Dental Clinics Zuiderterras. Het idee van een eigen praktijk runnen is altijd al mijn ambitie geweest. Maar praktische en persoonlijke zaken als een eigen huis kopen en trouwplannen, maakten dat ik de tijd nog niet helemaal rijp vond. Totdat Marian van der Helm-Rietveld, de tandarts-directeur van Dental Clinics Ridderkerk, mij ongeveer een jaar geleden vertelde dat Dental Clinics een opleiding aan het ontwikkelen was voor huidige en aspirant tandarts-directeuren. Vanaf dat moment is het enthousiasme voor de positie van tandarts-directeur gaan groeien.

2. Wat waren je verwachtingen vooraf en komt de opleiding tegemoet aan die verwachtingen?

Ik heb vooraf informatie over de opleiding gekregen. Per opleidingsdag stond vermeld wat de strekking van die dag zou zijn. Ook werd er verteld over wat er gedurende de opleiding van je verwacht wordt ten aanzien van de presentatie die je moet houden aan het eind van de opleiding. Deze informatie maakte me nieuwsgierig, ik ging al denken: hoe zou dit zijn en hoe zou die dag in elkaar zitten? Maar toch wilde ik er niet teveel van verwachten, ik wilde er vooral blanco ingaan. Ik ben erg positief over de opleiding; er is heel veel tijd in gestoken. Alles is goed doordacht en geregeld. Elke dag tot nu toe is erg leuk en leerzaam geweest.

Tandarts Mike - Dental Clinics Ridderkerk3. Wat zijn de belangrijkste lessen en inzichten die je tot nu toe hebt ervaren?

Ten tijde van dit interview hebben we al vier opleidingsdagen achter de rug. Om te beginnen kom je meer te weten over de verschillende aspecten van de organisatie Dental Clinics. Hierbij krijg je een duidelijk beeld hoe Dental Clinics precies in elkaar zit en waar we als organisatie naar toe willen. Zorg staat absoluut op nummer één.

Daarnaast heb ik ontzettend veel over mijn collega’s en mijzelf geleerd. Twee van de vier dagen bevatten veel informatie en handvatten over persoonlijkheidsprofielen volgens de DISC-methode. Je leert van die profielen wat de sterke punten zijn, wat de valkuilen zijn, maar ook hoe interacties verlopen tussen de verschillende profielen. Bovendien leer je hoe je die kennis kan implementeren in de praktijk zodat je beter met bepaalde situaties kunt omgaan, conflictsituaties bijvoorbeeld.

4. Tijdens de opleiding wordt er ook gewerkt met trainingsacteurs. Hoe was dat?

Dat was misschien wel het leukste dagdeel tot nu toe. De groep werd in tweeën gesplitst en er waren twee trainingsacteurs die bepaalde werksituaties nabootsten. In deze setting konden we ongestoord sparren door verschillende situaties op verschillende manieren te oefenen. We hebben bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek geoefend, waarbij elke cursist op basis van feedback van de cursusleider steeds weer opnieuw het gesprek moest voeren. De hele groep kijkt, leeft en denkt mee, herkent het probleem, ziet waar het goed of fout gaat, kortom: geweldig  leerzaam. Een compliment trouwens aan de acteurs, die waren in staat om heel snel te schakelen en snel herkenbare situaties neer te zetten.

5. Voorafgaand aan de opleiding had je een coachingsgesprek, hoe ging dat?

Dat was een heel persoonlijk gesprek. Met Monika Bos, de cursusleider van Dental Clinics, heb ik ongeveer twee uur gesproken over mijn werk, ambitie en privéleven. Het voelde zeer vertrouwd.

Ook werd tijdens dit gesprek het DISC-rapport besproken dat was opgesteld op basis van een eerder ingevulde vragenlijst. Die had ik via internet toegestuurd gekregen met het verzoek zo instinctief mogelijk te reageren op de vragen. We hebben samen de uitkomsten doorgenomen en die lieten zien welk profiel het meest bij mijn persoonlijkheid paste. Op basis hiervan werd me gevraagd om voor mezelf leerdoelen voor de opleiding te formuleren. Deze leerdoelen werden gezamenlijk met de leerdoelen van de andere cursisten besproken op de eerste cursusdag.

Tot slot kwam ik in het gesprek te weten dat je tijdens de opleiding gaat werken aan een verbeterproject binnen je eigen praktijk. In combinatie met je leerdoelen en de inzichten die je opdoet, verwerk je dat uiteindelijk in een casuspresentatie.

Opleiding tandarts-directeur - tandartsen Dental Clinics

6. Hoe is de groepssamenstelling en hoe ervaar je de samenwerking met de anderen?

De groep bestaat uit tien cursisten. Een deel ervan is tandarts-directeur, de rest is aspirant tandarts-directeur. We hebben een leuke, diverse groep. De samenwerking gaat uitstekend. Iedereen staat open voor feedback, we helpen elkaar en alles wordt in vertrouwelijkheid besproken.

7. Wat zijn je plannen en doelen voor de toekomst?

In de nabije toekomst lijkt het me heel leuk om de rol van tandarts-directeur te mogen vervullen. Sinds de cursus is begonnen, kijk ik ook anders aan tegen de praktijk waar ik nu werk, zie ik mogelijkheden, zie ik verbeterpunten. Je krijgt automatisch meer verantwoordelijkheidsgevoel naar de praktijk toe. Ik loop wat vaker naar de praktijkmanager om te zeggen: hoe zit dit of hoe zit dat en kunnen we dit niet anders doen? Ik heb het idee dat dit door iedereen goed wordt ontvangen.

Inmiddels is Mike tandarts-directeur geworden bij Dental Clinics Ridderkerk. (Red.)

Tot slot nog een kleine bonusvraag: zou je andere tandartsen de opleiding aanraden?

Absoluut, zeker als je ambities hebt om tandarts-directeur te worden. Je leert ontzettend veel over het reilen en zeilen van een (grote) groepspraktijk. Dat kan alleen maar in je voordeel werken lijkt mij.

 


Meer weten over de opleiding tot tandarts-directeur? Lees hier alles over deze unieke opleiding.