De ervaring van Monica

“Ik vind het belangrijk dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Daarom vind ik het leuk om mijn kennis en ervaring te gebruiken om nieuwe tandartsassistenten op te leiden.”

Monica Hendriks (40 jaar) werkt al bijna 15 jaar met veel plezier als tandartsassistent. Naast haar dagelijkse werkzaamheden als tandartsassistent, is zij binnen haar praktijk verantwoordelijk voor het opleiden en begeleiden van nieuwe tandartsassistenten. 


Sinds wanneer ben je werkzaam bij Dental Clinics?

Ik werk nu bijna 3 jaar bij Dental Clinics Utrecht Maliebaan, maar ik ben nu al zo’n 15 jaar werkzaam als tandartsassistent.  

Jaren geleden heb ik een tijdje in sportscholen gewerkt, maar dat bleek niet mijn ding te zijn. Mijn ouders kwamen een advertentie tegen voor een baan bij een tandartspraktijk waarbij zij je tot tandartsassistent opleidden. Dat leek me heel leuk, maar uiteindelijk wilden ze toch liever iemand met meer ervaring. Hiermee was mijn interesse in het vak van tandartsassistent wel gewekt, dus ik ben opleidingen en cursussen gaan volgen.  

Hoe ben je bij Dental Clinics terecht gekomen?

Intussen heb ik heel wat praktijken gezien en daarmee heb ik veel ervaring opgedaan. Ik heb ook in de orthodontie en endodontologie gewerkt. Eigenlijk ben ik bij toeval bij Dental Clinics Utrecht Maliebaan terecht gekomen. Ik zag een advertentie op Facebook en besloot daarop te reageren. 

Ik heb in het verleden voor een praktijk gewerkt die later door Dental Clinics is overgenomen, daardoor wist ik wel een beetje wat de manier van werken was. Toch had ik wel wat twijfels, maar het was zo’n leuk sollicitatiegesprek dat ik wist dat dit de praktijk voor mij was. 

Je werkplek moet natuurlijk passen bij je manier van werken en je persoonlijkheid. Dat klopt voor mij bij Dental Clinics Utrecht Maliebaan. Iedereen is hier heel open en iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten. Het gevolg daarvan is dat je gemakkelijk je ei kwijt kunt en wensen kunt aangeven. Je wordt gehoord en daar wordt ook echt wat mee gedaan. 

Hoe zou je de sfeer bij Dental Clinics Utrecht Maliebaan omschrijven?

De sfeer binnen de praktijk is open en er kan heel veel. Er is ruimte voor gezelligheid onderling, maar de patiënt gaat altijd voor. Als wij een leuk gesprek hebben met elkaar en een patiënt komt binnen, dan gaat alle aandacht naar de patiënt. Daar begrijpen we elkaar heel goed in. We staan ook voor elkaar klaar. Als iemand bijvoorbeeld ziek is, dan werkt de rest even wat harder. 

Wat vind je het leukste aan tandartsassistent zijn?

Het leukste aan tandartsassistent zijn vind ik dat er zoveel bij komt kijken. Iedere seconde kan anders zijn. We hebben een groot team met veel behandelaren. Daardoor assisteer je niet iedere dag bij dezelfde tandarts. We zien daarnaast veel verschillende patiënten met verschillende zorgvragen. Dat houdt het werk afwisselend. 

Wat maakt je trots in jouw werk?

Als we het met het team allemaal voor elkaar krijgen en het aan het eind van de dag allemaal weer gelukt is. De dagen zijn vaak heel druk en dan is het fijn als je op elkaar ingespeeld bent en alles soepel verloopt. Je bent daarin wel afhankelijk van elkaar en moet het echt als team doen. 

Mijn praktijkmanager heeft mij gevraagd of ik nieuwe tandartsassistenten wil opleiden en begeleiden. Ik vind het erg leuk om dingen uit te leggen en geef veel om kwaliteit. Als iemand niet de goede begeleiding krijgt, dan gaat de kwaliteit achteruit. Ik vind het belangrijk dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Daarom vind ik het leuk en belangrijk om mijn kennis ervaring te gebruiken om nieuwe tandartsassistenten op te leiden. 

Ik kan hier mijn kennis en ervaring gebruiken om nieuwe collega’s goed in te werken en op te leiden. Het inwerken begint met ‘s ochtends meekijken. Dan kijkt de nieuwe tandartsassistent letterlijk over mijn schouder mee. Het liefst gaan ‘s middags de handschoenen al aan en kan de assistent helpen bij het opruimen na een controle. Als ik zie dat ze het snel oppikken, dan krijgen ze er steeds wat meer bij. Ik probeer op te zoeken hoeveel nieuwe informatie iemand in korte tijd op kan nemen. Als je ziet dat iemand leergierig is, dan geeft dat voldoening. Hier ben ik dan ook heel trots op. 

Wat vind je de voordelen van Dental Clinics?

Ik vind de richtlijnen en protocollen heel fijn. Daardoor staan alle neuzen dezelfde kant op en is het stabiel binnen de praktijk. Het geeft mij en anderen veel duidelijkheid. Alle collega’s werken op dezelfde wijze. Daarbinnen is wel de vrijheid om je eigen plek te vinden. Die vrijheid binnen de kaders past heel goed bij mij. 

Vacatures staan vaak vol met mooie beloftes: de patiënt op één en tegelijkertijd ruimte voor gezelligheid onderling, een gedreven team, oog voor kwaliteit maar ook flexibiliteit. Daarbij is natuurlijk sprake van eerst zien en dan geloven. Maar voor mij is het bewijs geleverd. Bij Dental Clinics Utrecht Maliebaan is dat echt zo! 


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met ons via werken@dentalclinics.nl.