De werkdag van Atie

Mondhygiënist Beesd - Dental Clinics Beesd

“Je werkt nu ook veel meer vanuit de patiënt. Je overlegt met elkaar en vraagt: wat wil je nou zelf?”

Mondhygiënist Atie Baauw werkt al 18 jaar met veel plezier bij dezelfde tandartsenpraktijk in Beesd. Nou ja, helemaal dezelfde praktijk is het sinds de samenwerking met Dental Clinics 6 jaar geleden natuurlijk niet meer. Zo is de werkwijze strakker geworden en meer protocollair vastgelegd. Dat was even omschakelen, maar Dental Clinics Beesd draait al weer jaren naar volle tevredenheid van iedereen, patiënten incluis. Atie heeft in al die tijd met haar enthousiasme en vakkundigheid een zeer trouwe patiëntengroep opgebouwd.


Hoe ziet een reguliere werkdag van je eruit?

Ik werk drie dagen per week bij Dental Clinics Beesd. Ik ben om 7.45 uur op de praktijk en maak dan de unit gereed. De omloopassistente heeft er al voor gezorgd dat mijn schone behandeltrays klaar staan, dus ik kan vrij snel gaan starten.
Mijn eerste patiënt is er om acht uur. Ik werk al 18 jaar in de praktijk dus het grootste gedeelte van de dag bestaat uit recall-patiënten die elke drie maanden tot een half jaar bij me komen.
Naast recall-patiënten krijg ik ook nieuwe patiënten waarbij ik het paroprotocol op ga starten met een paradontiumstatus en initiële behandeling. Ook maak ik evaluatie-statussen.

Aan het eind van de werkdag neemt de omloop het instrumentarium mee. Ik maak dan verder alles schoon, spoel de unit door en gooi de vuilniszakken weg. Ik zorg dat alle administratie is afgerond en soms bel ik nog even een patiënt waar ik op dag zelf geen tijd voor heb gehad. Op deze manier kan ik de volgende dag letterlijk en figuurlijk weer opgeruimd beginnen.

Vertel eens wat over jullie behandelteam en werkwijze.

Dental Clinics Beesd - tandarts BeesdWe hebben bij Dental Clinics Beesd een groot team, we werken in elf behandelkamers met drie tandartsen, vier mondhygiënistes en vier preventieassistentes. Ook hebben we één keer per maand de implantoloog werken en een eigen tandtechnisch laboratorium.

Door dit alles kunnen we onze patiënten de juiste zorg onder één dak aanbieden. Het is hierbij wel belangrijk dat alle disciplines goed samenwerken. En dat doen we dan ook.

In de praktijk werken we volgens het NVvP-protocol. De tandarts voert de screening uit tijdens het PMO en bepaalt waar de patiënt naartoe gaat. We hebben allemaal een bepaalde rol, waardoor de verdeling duidelijk is en het voor iedereen prettig werken is. Ik behandel bijvoorbeeld voornamelijk patiënten uit de B- en C-categorie. Iedere maand is er overleg tussen de mondhygiënistes en de preventieassistentes. We bespreken dan de lopende zaken met elkaar of dingen waar we tegenaan gelopen zijn.

Gezellig aan tafel

Ik heb hier erg leuke collega’s en de sfeer is goed. Dat is natuurlijk fijn, want als er wat problemen zijn, durven en kunnen we dit ook tegen elkaar zeggen. We eten ook gezellig met elkaar in de pauze aan één tafel, iedereen bij elkaar.

Hoe is de samenwerking met de tandartsen?

Er werken hier drie tandartsen in de praktijk en de samenwerking is super. Als je iets wilt vragen of er moet even wederzijds overleg plaatsvinden, dan is dit altijd mogelijk. Zo kan het wel eens zijn dat ik bij de tandarts wordt geroepen om over een patiënt te overleggen die op dat moment in de stoel ligt of juist andersom. We respecteren elkaars werk en op die manier kunnen we de beste zorg voor de patiënt leveren.

Hoe krijgen jullie de kwaliteit van zorg zo optimaal mogelijk?

Iedereen binnen Dental Clinics Beesd heeft een duidelijke taak en werkt in een veilige en hygiënische omgeving, volgens de protocollen en richtlijnen infectiepreventie. We raadplegen elkaar en werken ook met dezelfde verslaglegging in het patiëntendossier zodat je, als je een patiënt van een collega in de stoel krijgt, direct kunt zien wat er afgesproken is.

Team Kwaliteit

Daarnaast komt het team Kwaliteit van Dental Clinics een paar keer per jaar onze praktijk bezoeken om te kijken of we nog steeds voldoen aan alle eisen. Dan wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe je materialen gebruikt of je hygiënisch werkt, de waterkwaliteit wordt gecontroleerd en meer van dat soort zaken. Het is dan altijd leuk om aan het eind te horen dat je het goed hebt gedaan. En soms zijn er een paar puntjes waar je op moet letten. Het zorgt ervoor dat we met zijn allen scherp blijven.
Dental Clinics doet ook elk jaar een patiënttevredenheidsonderzoek. Je krijgt dan feedback van patiënten waar je ook echt wat mee kan. Het fijne is dat we veel sympathieke en goede reacties krijgen. We scoren dan ook bijna altijd een dikke acht!

Heb je nog bijzondere herinneringen aan je patiënten?

Als je zoals ik al heel lang in dezelfde praktijk werkt, heb je natuurlijk een zeer trouwe patiëntengroep opgebouwd waarmee je ook een hechte band hebt. Ik heb veel leuke ervaringen en herinneringen met mijn patiënten. Ik weet in al die jaren veel van hen en zij van mij. We wisselen zelfs vakantie-ervaringen uit en ik krijg vaak foto’s te zien van kinderen of kleinkinderen. Af en toe nemen ze wel eens een klein presentje voor me mee, wat lekkers voor bij de koffie of een kluifje voor mijn hond. Dit maakt mijn werk zo leuk.

In welk opzicht vind je het vak veranderd in die 18 jaar?

Qua behandelingen die je doet is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Je merkt wel dat er nu veel meer aandacht wordt besteed aan het gebit. Voorheen was de mondgezondheid een ondergeschoven kindje, wisten mensen nog niet zo goed wat een mondhygiënist was en deed. Nu wordt er veel meer aandacht aan geschonken, mensen hebben meer kennis en zijn ook beter op de hoogte van de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid.

Je werkt nu ook veel meer vanuit de patiënt. Je overlegt met elkaar en vraagt: wat wil je nou zelf? Wil je zo’n behandeling aangaan, hoe lang wil je je tanden en kiezen behouden? Kortom, je legt het ook meer bij de patiënt neer. Ook vanuit de gedachte: als ik als mondhygiënist er iets mee ga doen, moet je er zelf ook wat mee gaan doen. Dat is wel de grootste verandering.

Dental Clinics Congres - bijscholing tandartsenHoe zit het met je verdere ontwikkeling bij Dental Clinics?

Bij Dental Clinics kun je je op diverse manieren blijven ontwikkelen. Soms verplicht, bijvoorbeeld als er nieuwe röntgenrichtlijnen zijn. Dan is het natuurlijk noodzakelijk dat je die nieuwe kennis tot je neemt. Dat kan bij Dental Clinics heel eenvoudig via een online cursus van DentClass.

Ook wordt er elk jaar een groot congres georganiseerd voor mondhygiënistes, tandartsen en orthodontisten. Dan zijn er sprekers uit allerlei vakgebieden en worden er casussen e.d. besproken. Ook wordt het programma vaak opgedeeld en is er in de middag bijvoorbeeld een lezing specifiek voor de mondhygiënisten.

Visitaties

Wat ik ook leerzaam vind, zijn de visitaties die we bij elkaar doen. Dan kijken we bij collega-mondhygiënistes binnen Dental Clinics hoe zij het doen en vice versa. Je geeft feedback, maar je krijgt ook zelf terugkoppeling. En dat kan soms heel verfrissend zijn. Als je al lang hetzelfde type werk doet, dan sluipen er wel eens automatismen in waar je jezelf niet meer van bewust bent.
Bovendien ben ik lid van een ICO-groep en sta ik in het Kwaliteitsregister.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters via werken@dentalclinics.nl.