De werkdag van Romy

tandartsassistent Dental Clinics - Dental Clinics Alkmaar“Afhankelijk van hoe ik ingeroosterd ben, ziet mijn dag er heel verschillend uit.”

Romy Marinus maakt al meer dan twee jaar deel uit van het team van Dental Clinics Alkmaar. Is ze niet druk bezig met het assisteren van de tandarts, dan vinden we haar in de omloop, is ze actief achter de balie of houdt ze zich bezig met bestellingen of andere dringende werkzaamheden. Aanpakken en de zaken goed regelen, dat is waar zij blij van wordt. In onderstaand verhaal vertelt ze meer over haar veelzijdige werk als tandartsassistente.


Hoe ziet een reguliere werkdag van je eruit?

Ik begin de dag om kwart voor acht. Als ik op het rooster sta om te assisteren, dan start ik de desbetreffende kamer op waar de tandarts en ik zullen gaan werken die dag. Ik open de lamellen, spoel de unit en de afzuigslangen van de stoel door, start de computer op, doe eventueel de airco aan, leg patiëntservetten, handspiegel en spatbrillen klaar en maak verder alles gereed voor de eerste behandeling. Op deze manier kan de tandarts om acht uur meteen de eerste patiënt binnen roepen.

Assisteren

Tijdens de behandeling assisteer ik aan de stoel met de afzuiging en reik instrumenten aan zodat de tandarts te allen tijde kan doorwerken. Als de behandeling is afgelopen, doe ik de vieze instrumenten in een speciaal daarvoor bestemd kastje, ruim op, maak schoon en spoel alles door, zodat we weer klaar zijn voor de volgende behandeling. Soms zit ik ook achter de computer, bij controles bijvoorbeeld, dan houd ik bij wat er besproken wordt met de patiënt en noteer de instructies van de tandarts. Daarnaast maak ik in opdracht van de tandarts ook OPG’s, dat zijn grote overzichtsfoto’s van kaak en gebit die in een apart kamertje worden gemaakt. De tandarts kan dan gewoon doorwerken in de behandelkamer.

Omloop

Dental Clinics Alkmaar - tandartsassistent Dental ClinicsMocht ik ingeroosterd zijn als ‘omloop’, dan liggen mijn taken in de sterilisatieruimte en de behandelkamers. Ik zorg dat de Miele wordt aangezet, de autoclaaf en DAC worden uitgeruimd en ik zorg ervoor dat de kamers zijn voorzien van genoeg spullen en instrumentarium.

Even voor degenen die niet zo bekend zijn met bovenstaande termen: de Miele is een soort vaatwasser waarin het vieze instrumentarium wordt gereinigd. De autoclaaf steriliseert bepaald instrumentarium en de DAC is voor de hoekstukken van de tandartsenapparatuur. De DAC spuit door, oliet en steriliseert die hoekstukken.

Balie

Het kan ook gebeuren dat ik ingeroosterd sta bij de balie. Dan zorg ik ervoor dat de wachtkamer er netjes uitziet, start de computers op en zet koffie voor mijn collega’s. Gedurende de dag neem ik dan de telefoon op, sta ik patiënten te woord of overleg ik met de officemanager. Kortom: afhankelijk van hoe ik ingeroosterd ben, ziet mijn dag er heel verschillend uit.

Hoe is de samenwerking met de tandarts?

Er zijn meerdere tandartsen bij ons werkzaam en wij als assistentes werken niet altijd bij dezelfde tandarts. Hierdoor zijn we breed inzetbaar en dat werkt best prettig. Elke tandarts heeft een andere werkwijze en hierdoor leer je ook veel. Ik vind mijn samenwerking met de tandartsen goed en dat kan ik ook van mijn collega’s zeggen. De tandartsen zijn ook erg behulpzaam, soms helpen ze ons bij onze werkzaamheden als het bijvoorbeeld even druk is. Het is heel fijn dat we dan zo op elkaar zijn ingespeeld.

En hoe is de sfeer binnen jullie team?

Goed! Wij hebben een onwijs leuk team. Iedereen kan het goed met elkaar vinden. Er worden vaak grapjes gemaakt en we lachen heel wat af. Uiteraard wordt er ook serieus gewerkt en worden er ook goede gesprekken gevoerd, maar doordat er veel humor op de werkvloer is maakt dit het werk extra leuk.

Wilde je altijd al tandartsassistent worden?

Nee, niet echt. Het leek me altijd een beetje saai. Ik werkte voorheen in de retail, maar op een gegeven moment ben ik toch geswitcht. Ik heb toen een opleiding gevolgd en met weinig ervaring ben ik toen begonnen bij Ivory & Ivory. Zij gingen toen samenwerken met Dental Clinics en ik ben gebleven. Het vak bevalt me enorm goed en het is veel afwisselender dan ik gedacht had. Ook de groei die ik heb doorgemaakt had ik nooit verwacht. Daar heb ik alle ruimte voor gekregen en mijn collega’s hebben mij hierbij ook heel erg geholpen en gestimuleerd.

Tandartsassistent Dental Clinics AlkmaarWat vind je leuk aan je werk?

Dat is makkelijk! Alles natuurlijk, heel cliché. Het contact met de patiënten is leuk en soms ook bijzonder. Je zit in een zorgverlenend vak, dus vaak gaan de mensen blij de deur uit. Uiteraard ligt de grootste zorg in de handen van de tandarts, maar hoe leuk is het als je hier een steentje aan kan bijdragen. Daar ben je tenslotte een team voor.
Ik hou van uitdaging in mijn werk en zoek hier en daar dan ook klusjes binnen de praktijk om aan te pakken, dit doe ik graag in samenwerking met mijn collega’s. Er is altijd wel wat te doen. Laatst kregen we bijvoorbeeld nieuwe behandelkarren. Samen met een collega zit ik dan een aantal dagen elke middag de karren in te delen, stickers bij te plakken en te bestellen. Er voor zorgen dat alles goed geregeld is, dat vind ik leuk om te doen. Op deze manier ga ik elke dag met plezier naar mijn werk!

En heb je al plannen voor de toekomst?

Dit vind ik een lastige vraag. Vaak weet ik het niet en als ik het wel weet dan zijn er heel veel plannen, haha. Ik kan bijvoorbeeld richting de mondhygiëne gaan en preventie-assistente worden. Vandaar uit kun je weer meerdere opleidingen volgen en hogerop komen. Maar het lijkt me binnen de tandheelkunde ook heel leuk om over een aantal jaar misschien wel manager te worden. Ik krijg hier in ieder geval alle ruimte om mezelf verder te ontwikkelen. Dental Clinics staat bekend om de opleidingsmogelijkheden en ze geven ook aan: als je iets anders wil, laat het ons weten, de deur staat altijd open. Maar ik ben nog jong, dus ik heb nog wel even de tijd.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters Sara Plasman of Annemarie Blaisse, werken@dentalclinics.nl.