De ervaring van Merlijn

“Je bent echt alleen bezig met mondhygiënist zijn”

Mondhygiënist Merlijn

Naam: Merlijn de Jong

Leeftijd: 24

Beroep: mondhygiënist

Onze collega sinds: juli 2016

Werkzaam in: Zwolle


Extra ervaring opdoen

Van 2012 tot en met 2016 heb ik Mondzorgkunde gestudeerd aan de Hanzehogeschool in Groningen. Nadat ik mijn propedeuse in het eerste studiejaar had gehaald, vond ik het in het tweede jaar tijd voor iets extra’s. Daarom zocht ik een bijbaantje als tandartsassistente, want hiervoor had ik al een diploma. Ook kon ik op deze manier extra ervaring opdoen in de tandheelkunde.

Elk half uurtje gebruiken

Dental Clinics ZwolleIk kon toen terecht bij Dental Clinics in Zwolle. Dat sprak mij aan omdat het een grote groepspraktijk is en dat leek mij gezellig. Bovendien dacht ik ook: hoe meer verschillende collega’s, hoe meer verschillende dingen je kan leren. Daarnaast was de praktijk in de avonduren geopend, waardoor ik het goed kon combineren met mijn studie. En de praktijk was voor mij ook nog eens praktisch naast de deur.

De combinatie werken en studeren was best pittig, maar wel leuk. Ik heb gewoon mijn tijd zo goed mogelijk gebruikt. In de trein had ik altijd wel wat tijd om te leren en viel er een keer een afspraak uit bij Dental Clinics, dan had ik bij wijze van spreken ook weer een half uurtje over om te studeren.

Geen grote stap van studie naar werk

In 2013 heb ik vooral als tandartsassistent gewerkt, maar in 2014/2015 heb ik ook preventiewerkzaamheden erbij gedaan. In deze periode heb ik ook stage gelopen bij collega-mondhygiënisten. In 2015/2016, mijn afstudeerjaar, heb ik de werkzaamheden als paro preventie-assistent op mij genomen. Op deze manier heb ik mijn functie als mondhygiënist ook rustig in de praktijk kunnen opbouwen, waardoor het geen grote stap meer was van studie naar werk.

Je weet waar je aan toe bent

Het leukste aan werken bij Dental Clinics vind ik dat iedereen een duidelijke eigen taak heeft. Je weet waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Dat vind ik fijn werken als beginnend mondhygiënist. Je hebt ook houvast aan de richtlijnen. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. En wat ook prettig is: je bent echt alleen bezig met mondhygiënist zijn en niet met instrumenten slijpen, sterilisatie, administratie en dat soort zaken. Dat wordt allemaal voor je gedaan. Als je klaar bent met je patiënt, zet je de tray in het ‘vieze’ kastje en dat wordt dan later voor je opgeruimd. Alles is goed georganiseerd.

Overleg met collega’s

Doordat de praktijk groot is en er veel tandartsen, mondhygiënisten, assistenten, etc. aanwezig zijn, kan ik altijd overleggen over een casus met mijn collega’s. Zo was er een patiënt waarbij ik tijdens de nazorg had gezien dat er enkele zeer diepe pockets rondom de pijler van de brug zaten bij het onderfront. Aangezien de patiënt op korte termijn naar de tandarts moest voor PMO, had ik de tandarts gevraagd of zij hiervan een röntgenfoto kon maken. De tandarts constateerde dat het hele kaakbot weg was. Samen met een gespecialiseerde tandarts (die ook flapoperaties, botopbouw, implantaten zet, etc.) heb ik de casus overlegd en zo zijn wij met zijn drieën tot een behandelplan gekomen wat het beste bij de patiënt past.

Een ander voordeel van een grote groep collega’s, is dat er altijd wel een paar bij zijn met wie je het extra goed kunt vinden. Daar doe je dan buiten werktijd ook leuke dingen mee. De gezelligheid waar ik het al eerder over had, is hier zeker aanwezig.

Werken volgens het paroprotocol

Bij Dental Clinics Zwolle volgen we de richtlijnen van de NVvP. We werken met paroteams. In dit team is een tandarts, praktijkmanager, preventie-assistent en mondhygiënist aanwezig. In principe ziet de tandarts de patiënt het eerst. De tandarts voert het periodiek mondonderzoek uit en daarbij meet hij de DPSI-score. Aan de hand van deze score wordt gekeken of de patiënt naar de mondhygiënist moet of naar de preventie-assistent. Wanneer de patiënt het paroprotocol in gaat, leg ik dit altijd eerst uit aan de hand van de NVvP-folder. Daarna plan ik een afspraak in voor een parodontium- of pocketstatus. Op basis daarvan kijken we hoeveel afspraken er nodig zijn voor de initiële parodontale behandeling. Drie maanden later controleren we het parodontium opnieuw aan de hand van een status en daarna komt de patiënt om de drie, vier of zes maanden voor nazorg. Uiteraard afhankelijk van het resultaat van de reiniging en de mondhygiëne van de patiënt.

Praktijkrichtlijn Infectiepreventie

Hygiëne staat bij ons hoog in het vaandel. We volgen bij Dental Clinics de Praktijkrichtlijn Infectiepreventie. Deze regels gelden als professionele standaard in de tandheelkunde. Al het instrumentarium waarmee wij werken wordt gedesinfecteerd en daarna gesteriliseerd. De stoel e.d. worden allemaal goed afgenomen met een alcoholdoekje. Omdat we als mondhygiënisten alleen werken en daarbij de computer veel gebruiken, heeft deze een afneembare muis en toetsenbord. Verder is het belangrijk dat we korte mouwen, mondkapje, bril en handschoenen dragen, geen sieraden dragen en onze haren in een staart doen. Leuke bijkomstigheid: mijn scriptie ging over handhygiëne en ik ben blij dat ze dat bij Dental Clinics heel serieus nemen.

Jezelf verder ontwikkelen

Je kunt bij Dental Clinics je kennis uitstekend op peil houden en jezelf goed verder ontwikkelen, onder andere via DentClass. Ook hebben we één keer per kwartaal een vergadering, waarbij soms college wordt gegeven door een interne of externe collega. De ene keer leer je dan iets nieuws, de andere keer is het meer een herhaling van kennis die je al hebt. Maar dat kan nooit kwaad natuurlijk.

Op dit moment leer ik nog het meest in de praktijk. Van het zelf doen, maar ook van collega’s die casussen delen. Ik heb nog geen vastomlijnde toekomstplannen. Mijn doelstelling is om zo veel mogelijk ervaring op te doen en om beter in mijn werk te worden.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters Sara Plasman of Annemarie Blaisse, werken@dentalclinics.nl.