Mondgezondheid van kinderen verbeteren

Uit landelijke cijfers blijkt dat er nog veel ruimte is voor verbetering als het gaat om de mondgezondheid van kinderen, onder andere op het gebied van cariëspreventie en het regelmatig bezoeken van de tandarts.

Om kinderen en ouders op een leuke manier aan te zetten tot goede zelfzorg en samen met hen de basis te leggen voor een gezonde mond, hebben wij een “papieren wereld” ontwikkeld: Expeditie Tandarctica. Hierbij nemen we kinderen spelenderwijs mee in het aanleren van goed poetsgedrag en het belang van opgroeien met een gezonde mond. De ondersteunende preventie- en communicatiematerialen brengen het belang van preventie en een goede mondgezondheid ook buiten de tandartspraktijk tot leven.

Een kijkje in de wereld van Expeditie Tandarctica:

Expeditie Tandarctica - initiatief van Dental Clinics | Kinder tandheelkunde Dental Clinics

Juist omdat verandering in kennis, houding en gedrag niet ophoudt buiten de deuren van de tandartspraktijk, is er bij Dental Clinics ook veel ruimte voor initiatieven buiten de praktijk om het tandartsbezoek van kinderen te stimuleren.

Een mondzorgcoach op het consultatiebureau

Dental Clinics Heerlen heeft zich aangesloten bij een initiatief dat onderdeel is van het project ‘Gezonde Peutermonden’. Bij dit initiatief zijn ook de tandartsenkring Heerlen, de Hogeschool Utrecht, het Ivoren Kruis, de KNMT, de gemeente Heerlen, CZ en 13 andere tandartspraktijken betrokken. Vanuit de tandartspraktijken zijn binnenkort preventie-assistenten aanwezig op het consultatiebureau om ouders proactief en persoonlijk te informeren over het belang van goede mondverzorging vanaf de doorbraak van de eerste melktanden. Vanuit Dental Clinics Heerlen zijn preventie-assistent Audrey Kerckhoffs, mondhygiënist Brahim Lakdimi en tandarts-directeur Hans de Vries actief betrokken bij dit initiatief.

Poetslessen op basisscholen

Poetslessen Dental Clinics Ivoren KruisSinds enkele maanden verzorgen de (preventie-)assistenten van Dental Clinics Tilburg Reeshof het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’ op basisscholen in de buurt. Dit onderwijsproject is een initiatief van het Ivoren Kruis en heeft als doel het belang van de mondgezondheid te benadrukken bij leerkrachten, jonge kinderen en hun ouders. Voor de kleuters zijn er spelletjes die betrekking hebben op de verzorging van het gebit en bij de ouderen kinderen worden er testjes gedaan. De ouders krijgen een informatiebrief mee over wat er in de les is besproken. De kinderen vinden de poetslessen erg leuk en de leerkrachten zijn ook enthousiast.

Om nog meer resultaat te boeken gaat Dental Clinics Tilburg Reeshof komend jaar ook maatschappelijke organisaties bij dit initiatief betrekken. Hier wil het team vooral inzetten op het bewustwordingsproces van het feit dat de tandarts kosteloos is voor kinderen tot 18 jaar en wat het belang is van goede mondhygiëne en een goed voedingspatroon.


Ook aan de slag?

Wil jij ook binnen en buiten de praktijk aan de slag om de mondgezondheid van kinderen te verbeteren? Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters Sara Plasman of Annemarie Blaisse, werken@dentalclinics.nl.