De start van Nikki

Dental Clinics Beuningen - Tandarts Beuningen“De bevestiging van een ervaren tandarts vind ik heel erg fijn”

Al tijdens haar studie Tandheelkunde aan de Universiteit Nijmegen werkte Nikki Boerstal in de vakanties als coassistent bij Dental Clinics Oudenbosch. Omdat ze graag in Nijmegen wilde blijven wonen, zocht zij het na haar studie iets dichter bij huis. Een gesprek met een recruiter van Dental Clinics zorgde ervoor dat Beuningen in het vizier kwam. Een enthousiaste kennismaking volgde en de rest is geschiedenis. In onderstaand verhaal vertelt zij over de aanloop en haar start als tandarts bij Dental Clinics Beuningen.


Goed gesprek

Tijdens en na mijn laatste studiejaar werd ik, zoals zoveel studiegenoten, veel benaderd door praktijkeigenaren en recruiters voor een sollicitatiegesprek. In eerste instantie had ik het niet zo op recruiters omdat ik het prettig vind om zelf direct contact met een praktijkhouder te hebben. Toen een van de recruiters van Dental Clinics aan de bel trok, had ik ook zo iets van: laat maar, ik ga zelf wel op zoek. Maar ik had vervolgens een superleuk gesprek met haar, heel relaxed. Het bleek dat er in overleg veel mogelijk was, bijvoorbeeld wat betreft de dagen en er werd ook goed gekeken naar wat mijn wensen waren. Het leidde ertoe dat ik op gesprek ging in Beuningen.

Gekozen op gevoel

Ik had natuurlijk al ervaring met Dental Clinics door mijn werk in Oudenbosch. Hun solide organisatie en het ontzorgen van tandartsen door alles uitstekend geregeld te hebben, sprak mij destijds al aan. Maar uiteindelijk gaat het toch om de mensen met wie je moet samenwerken.
In Beuningen sprak ik met een van de tandarts-directeuren. Wat ik prettig vond was dat hij een eerlijke voorstelling van zaken gaf en de juiste vragen stelde. Hij vroeg onder meer of ik de intentie had om door te studeren. Ik antwoordde dat ik dat zeker had, maar dat ik eerst het vak onder de knie wilde krijgen en een goede algemeen practicus wilde worden. Hij begreep dat helemaal en onderschreef dat ook. Om een lang verhaal kort te maken: we hadden een klik, zaten qua behandelvisie op één lijn en er was ook vertrouwen. Ik ging weg met een goed gevoel en dat heeft ook de doorslag gegeven. Ik had nog andere sollicitaties lopen, maar mijn keuze was gemaakt.

De eerste week

Mijn eerste week verliep heel soepel. Dat is mede te danken aan de fijne assistentes met wie ik hier samenwerk. Zeker als je begint wil je een patiënt even extra aandacht geven en de tijd nemen om hem of haar beter te leren kennen. Dat kan alleen als alles er om heen goed loopt, zodat je bij de behandeling geen tijd verliest.
De assistente en ik voelden elkaar meteen aan. Tijdens de anamnese met de patiënt luisterde ze mee en dacht ze mee. Als ik ergens om vroeg, lag het al klaar. Het opruimen ging snel en gedurende de behandeling voerde ze alles al in de computer in. Ik hoefde het na afloop alleen nog maar even na te lopen. Op zo’n manier kunnen werken is echt ideaal voor een tandarts.
In die eerste week werd ik door het hele team warm ontvangen waardoor ik mij al snel thuis voelde binnen de praktijk. Wat ik erg leuk vind is het gemengde team qua leeftijd, ervaring en mannelijke en vrouwelijke medewerkers.

Zelfstandig maar niet alleen

Dental Clinics Beuningen - Tandarts Beuningen

Over het algemeen werk ik zelfstandig met goede assistentie. Ik werk meestal op de kamer naast de tandarts-directeur. Hierdoor is er altijd de mogelijkheid om even kort een foto te bespreken of begeleiding te vragen. Met name hierdoor voel ik mij zekerder bij complexere casussen of behandelingen waar ik weinig ervaring mee heb. Als net afgestudeerd tandarts heb je een goede basis maar de bevestiging van een ervaren tandarts vind ik zelf heel fijn, zeker wanneer er tijdens een (spoed)behandeling snel geschakeld moet worden. Ook alle andere collega-tandartsen zijn erg behulpzaam. In de koffiekamer staat een computer met Exquise waardoor het gemakkelijk is om in de pauze kort een casus of foto te bespreken. Op deze manier worden er vaak tips uitgewisseld waardoor je met goed gevoel begint aan je behandeling.

Extremere emoties

De praktijk in Beuningen is een verwijspraktijk voor angstpatiënten met de mogelijkheid om onder narcose behandeld te worden. Deze patiëntengroep is nieuw voor mij. Ik was voordat ik begon al een paar maanden werkzaam als tandarts en had al diverse patiënten behandeld die bang waren voor de tandarts, maar deze patiëntengroep kan worden omschreven als extreem angstig. Hierdoor krijg je te maken met extremere emoties en belevingen van patiënten. In principe worden deze patiënten behandeld door de angsttandarts in de praktijk maar een enkele keer wordt zo’n patiënt ook door mij gezien in een spoedblok. Omdat de tandarts-directeur mij in de eerste week vroeg of ik bij hem wilde meekijken hoe hij omging met zulke patiënten, had ik een voorbeeld van wat ik kon verwachten en hoe een behandelplan wordt opgesteld bij deze patiëntengroep.

Waardering van angstpatiënt

Ondanks dat ik nog weinig affiniteit had met angstpatiënten merkte ik wel dat je veel waardering krijgt van deze patiëntengroep als de behandeling goed is verlopen. Daarnaast zijn het meestal uitdagende casussen waar je veel van leert doordat het tandartsbezoek vaak lange tijd is uitgesteld.
Als ik terugkijk merk ik dat ik met name ongesaneerde patiënten erg leuk begin te vinden, iets wat ik van te voren niet had verwacht! Voor deze patiënten maak je zelf een behandelplan waarbij je samen met je patiënt doelen stelt en deze nastreeft. Hierdoor zie je patiënten zeer regelmatig waardoor je echt een band met ze opbouwt.

Tijd is voorbij gevlogen

Ik zit hier nu bijna twee en een halve maand en heb het erg naar mijn zin. Je wordt vrij gelaten om naar eigen inzicht te werken. Maar zelf merk ik dat ik deze vrijheid soms lastig vind wanneer er grote beslissingen moeten worden genomen in de zin van uitgebreide plannen of grote uitgaven voor een patiënt. Gelukkig kan ik met vragen altijd terecht bij de andere tandartsen.
Wat ik fijn vind is dat er binnen Dental Clinics veel aan nascholing wordt gedaan, er één keer per jaar een groot congres is en dat er vaak klinische avonden worden georganiseerd. Allemaal goed voor je ervaring.
Ik red mij momenteel prima maar wil graag mijn visie verbreden en veel ervaring opdoen. Mijns inziens worden deze doelen grotendeels behaald door veel te overleggen en van elkaar te leren! Binnen Dental Clinics is dat heel goed mogelijk.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters via werken@dentalclinics.nl.