De werkdag van Jessie

“Binnenkort ga ik ook assisteren bij de implantoloog hier bij ons in de praktijk. Dat is een mooie nieuwe uitdaging, omdat het weer wat extra’s van je vraagt.”

Preventie- en tandartsassistent Jessie Kools van Dental Clinics Breda houdt van afwisseling in zijn werk. Hij is dan ook blij dat hij de ene dag de tandarts kan assisteren, de andere dag zelf patiënten behandelt en dan weer de omloop doet of mensen te woord staat achter de balie. Binnenkort worden zijn werkzaamheden verder uitbreid omdat hij ook gaat assisteren bij de implantoloog. Never a dull moment voor Jessie en dat wil hij graag zo houden.


Hoe ziet je werkdag eruit? 

Mijn dag begint om 7.45 uur. Ik kleed mezelf dan om, drink nog een kopje koffie en ga daarna de desbetreffende kamer klaar maken voor de eerste behandeling. Dat houdt in dat ik de unit doorspoel, de computer aanzet, de instrumenten klaar leg en in de agenda kijk of er bijvoorbeeld die dag nog techniekwerk aanwezig moet zijn. Het is natuurlijk wel handig om te weten dat als er ’s middags een patiënt komt voor het plaatsen van een kroon dat die kroon ook daadwerkelijk gearriveerd is uit het laboratorium.
Gedurende de dag assisteer ik de tandarts bij alle mogelijke werkzaamheden: controles, vullingen, wortelkanaalbehandelingen en kroon- en brugwerk. Ik reik de tandarts de juiste instrumenten aan en verwerk de informatie in de computer. Ook zorg ik ervoor dat patiënten zich zo aangenaam mogelijk voelen door ze op hun gemak te stellen en ze bij te staan indien nodig.

Om twaalf uur hebben we lunchpauze en zitten we met alle collega’s gezellig bij elkaar. Voordat we ’s middags weer gaan beginnen, ga ik alvast naar de behandelkamer om te zorgen dat alles voor de rest van de dag weer gereed staat. Om kwart voor vijf vertrekt meestal de laatste patiënt, hierna maak ik de kamer tip top in orde voor de volgende dag.

Heb ik zelf patiënten, dan werk ik solo en voer ik tandheelkundige behandelingen uit op het gebied van preventie en mondhygiëne. Denk hierbij onder andere aan plaque en tandsteen verwijderen, voorlichting en instructies geven en gebitselementen polijsten.

Hoe is de samenwerking met de tandarts?

De samenwerking tussen mij en de tandartsen gaat erg soepel en fijn, voornamelijk omdat we in de loop der jaren goed op elkaar zijn ingespeeld. Ik werk hier met vijf verschillende tandartsen en dat vind ik erg prettig. Het houdt mijn werk gevarieerd.
Met alle tandartsen vorm je een team, ieder heeft zijn taken en weet wat hij moet doen. Het leuke is dat elke tandarts op zijn eigen tempo werkt en een eigen voorkeur heeft voor materialen en instrumenten. Na een tijdje weet je wat iedereen nodig heeft en heb je aan een half woord al genoeg om efficiënt samen te werken.

En hoe is de sfeer binnen jullie team?

Mijn collega’s maken het werk nog leuker. Natuurlijk is er in elke praktijk af en toe wel een klein conflictje maar deze zijn bij ons gelukkig van korte duur. We kunnen goed met elkaar communiceren, elkaar aanvullen, met elkaar lachen en de dag tot een mooi einde brengen.
Eens in de zoveel tijd hebben we overleg met elkaar om er voor te zorgen dat alles zo soepel mogelijk blijft lopen en iedereen op de hoogte blijft van veranderingen. Daarnaast kan iedereen zijn of haar nieuwe verbeterpunten aangeven. Door mijn dubbele functie heb ik zowel overleg met de tandartsassistenten als met de preventie-assistenten, paro preventie-assistenten en mondhygiënisten.
Ook gaan we twee keer per jaar gezellig met z’n allen wat drinken of hebben we een leuk uitje waardoor we een nog betere band met elkaar krijgen.

Je hebt een beroep dat meestal door vrouwen wordt gedaan, wat zijn je ervaringen daarmee?

Tijdens mijn opleiding heb ik wel eens getwijfeld of dit beroep als tandartsassistent wel echt bij mij past, aangezien het inderdaad een baan is die normaliter door vrouwen wordt uitgevoerd. Ondanks mijn twijfels ben ik doorgegaan met de opleiding en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik werk nu al bijna zes jaar met veel plezier bij Dental Clinics Breda en voel mezelf als tandartsassistent hier echt op mijn plek.
Veel mensen zijn niet gewend om een mannelijke tandartsassistent te zien. Gelukkig heb ik alleen maar positieve reacties gehad. En het levert ook wel eens grappige situaties op. Bij nieuwe patiënten bijvoorbeeld zie je nog wel eens dat ze niet helemaal kunnen inschatten wie wie is. Dan denken ze dat ik de tandarts ben en dat de vrouwelijke tandarts de assistent is.
In de praktijk werk ik voornamelijk met vrouwen wat voor mij absoluut geen probleem is. Er zijn genoeg andere mannelijke collega’s met wie ik ook veel contact heb. Wat ik wel mooi vind om te horen, is dat er steeds meer jongens zijn de die opleiding tot tandartsassistent volgen.

Wat doe je om jezelf te blijven ontwikkelen?

Na in totaal 8 jaar als tandartsassistent te hebben gewerkt vond ik het hoog tijd om verder te groeien in de tandheelkunde. Dental Clinics gaf mij de mogelijkheid de cursus voor preventie-assistent te gaan volgen. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen. Het was een leuke cursus om te doen. Veel oefenen in de praktijk met een goede begeleiding in combinatie met theorie die je thuis kon bestuderen. Dat oefenen in de praktijk was extra leuk omdat ik zelf voor de proefpatiënten moest zorgen. Dus ik had veel vrienden, familie en collega’s in de stoel. Uiteraard had ik bij mijn examen wel een echte patiënt.
Na het afronden van de cursus kon ik hier meteen als preventie-assistent aan de slag voor een aantal dagen in de week. En dat bevalt mij uitstekend.

Wat vind je leuk aan je werk?

Afwisseling is voor mij erg belangrijk. Op dagen dat ik niet assisteer bij een tandarts of mijn eigen patiënten heb, ben ik te vinden achter de balie of ben ik verantwoordelijk voor de omlooptaken. En of het nu gaat om afspraken maken, instrumenten steriliseren, bestellingen doorvoeren, inruimen, apparatuur maken bij schade, koffieapparaat goed werkende houden of lampen vervangen, ik vind het allemaal leuk om te doen. Elke dag is anders en daar houd ik van.

Verder vind ik mijn beroep te gek door de verschillende contacten die je hebt met mensen en de waardering die je ontvangt. En als je bijvoorbeeld patiënten van hun angst voor de tandarts of mondhygiënist af kan helpen zodat ze een volgende keer niet meer benauwd of nerveus zijn, dan geeft dat ook heel veel voldoening.

Hoe zie jij je toekomst voor je?

Naast mijn werkzaamheden als preventie-assistent ga ik binnenkort ook assisteren bij de implantoloog hier bij ons in de praktijk. Dat is een mooie nieuwe uitdaging, omdat het weer wat extra’s van je vraagt. Ook sluit ik niet uit dat ik me in de toekomst verder wil gaan verdieping in de mondhygiëne en een cursus tot paro-preventieassistent ga volgen. Maar voor nu eerst even de focus op mijn nieuwe werkzaamheden!


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters via werken@dentalclinics.nl.