De werkdag van Wendy

“De afwisseling tussen de twee functies en het omgaan met de patiënten vind ik heel leuk. Soms ben je voor een patiënt ook meer dan alleen een behandelaar.”tandartsassistent Dental Clinics - Dental Clinics Ridderkerk

Wendy Pouwe werkt drie dagen in de week bij Dental Clinics Ridderkerk. Zij combineert haar werkzaamheden als paro preventie-assistent met die van tandartsassistent. Een combinatie die zij als heel prettig ervaart mede omdat elke dag wat nieuws brengt. Ook het feit dat zij het moederschap goed kan verenigen met haar parttime functie, maakt dat ze op haar werkdagen met veel plezier de praktijk binnenstapt.


Hoe ziet een reguliere werkdag van je eruit?

Elke dag is anders en dat maakt het juist zo leuk. Ik werk sinds ik moeder ben geworden parttime op maandag, dinsdag en donderdag. Op maandag en dinsdag ‘s ochtends als paro preventie-assistent en ‘s middags als tandartsassistent. Op de donderdag werk ik de hele dag als paro preventie-assistent. Dan behandel ik zes patiënten in de ochtend en zes patiënten in de middag.
Als ik ‘s ochtends begin, kleed ik me eerst om en ga daarna naar mijn kamer. Ik start de computer op, zet de stoel aan en spoel deze door. Daarnaast zorg ik dat ik de instrumenten voor de behandelingen die ik moet gaan doen op mijn kamer heb en pak verder ragers, stokers en tandenborstels.
Als paro preventie-assistente variëren mijn werkzaamheden van meten van de DPSI en het verwijderen van tandsteen tot het geven van instructies. Dat laatste doe ik vaak bij kinderen. Ook maak ik vaak even een praatje met de patiënten. Ik werk hier al 17 jaar en heb met veel patiënten een persoonlijke band.

Altijd druk in de weer

Werk ik ’s middags als tandartsassistent dan breng ik de patiënten uit de wachtkamer naar de behandelkamer. Daar heb ik dan al de juiste instrumenten klaar gelegd en staat de patiëntenkaart open.
Als de patiënt voor het periodiek mondonderzoek komt, vraag ik alvast of de patiënt ergens last van heeft gehad of er veranderingen zijn in de gezondheid en wat de patiënt zelf doet aan mondverzorging. Ook controleer ik hoe recent de bite wings zijn en indien nodig, maak ik in overleg met de tandarts nieuwe foto’s. Tijdens het periodiek mondonderzoek ben ik vooral bezig met het noteren in de computer wat er gezegd en gezien wordt door de tandarts. Komt de patiënt voor een behandeling, dan zorg ik dat de instrumenten klaar liggen en dat eventueel de solo-foto van het element op het beeldscherm staat.
Tussen de behandelingen door ruim ik op, spoel ik door en zet ik alles weer klaar voor de volgende patiënt. Na elke behandeling vul ik in de computer in wat er gedaan is. En meestal loop ik met de patiënt even mee naar de balie om een vervolgafspraak te maken. Aan het einde van de dag zorg ik dat de behandelkamer weer op orde is. Ik kijk daarna dan nog even rond of ik collega’s kan helpen zodat we met z’n allen sneller klaar zijn.

Hoe is de samenwerking met de tandarts?

Als tandartsassistent werk ik voor verschillende tandartsen en met ieder van hen kan ik goed samenwerken. Dat gaat eigenlijk automatisch. Er wordt hier op dezelfde manier gewerkt, waardoor er in feite nooit problemen zijn. De een heeft net wat liever dat ene instrument of dat ene materiaal, maar de hoofdlijnen zijn hetzelfde.

Ook als paro preventie-assistent heb ik veel overleg met de tandartsen. Als ik iets tegenkom waarvan ik vermoed dat het tandbederf is, haal ik meteen de tandarts erbij. Ik mag die diagnose zelf niet stellen, maar na zoveel jaar ervaring herken ik vaak wel wat het is. Ook als ik niet helemaal zeker weet of ik een behandeling op een bepaalde manier moet doen, overleg ik ter plekke met de tandarts. Dat is voor de patiënt wel zo prettig, want die weet dan meteen wat er gaat gebeuren.

Team Dental Clinics Ridderkerk - Tandarts RidderkerkEn hoe is de sfeer binnen de praktijk?

Die is ook heel goed. Ik kan wel zeggen dat wij een heel leuk team hebben en dat sommige collega’s meer zijn dan alleen collega’s. Het team is wel veel groter geworden dan toen ik hier begon en doordat ik parttime ben gaan werken heb ik met een aantal collega’s wat minder contact. Maar als we elkaar dan weer uitgebreid zien bij bijvoorbeeld een team-uitje is het altijd leuk. Wat dat betreft is het hier een gezellige praktijk waar veel georganiseerd wordt. Ik kijk nu al uit naar ons oudejaarsdiner met als thema ‘Gemaskerd Bal’.

Hoe ben je paro preventie-assistent geworden?

Toen ik begon bij Van der Helm tandartsen, de voorloper van Dental Clinics Ridderkerk, ben ik al vrij snel de preventieopleiding gaan doen en kwam ik er achter dat ik dat heel leuk vond. Na een paar jaar wilde ik me verder verdiepen in de mondhygiëne en kwam ik in aanraking met de opleiding tot mondhygiëniste. Helaas was dat een fulltime opleiding en dat was voor mij niet te combineren met het moederschap en het hebben van een eigen huis. Toen kwam mijn voormalige baas met het idee om de opleiding paro preventie te gaan doen. Dat was destijds een nieuwe opleiding die ik goed kon combineren met mijn werk.

Verricht je ook nog andere werkzaamheden, bijvoorbeeld achter de balie of in de omloop?

Nee, eigenlijk doe ik verder geen andere taken. Voor de balie en omloop hebben we vaste medewerkers. Ik houd wel bij hoe het met alle curettes en scalers gaat en indien nodig bestel ik deze, ook voor de andere paro preventie-assistentes of de mondhygiënistes. Soms heb je in de vakantieperiode dagen dat er veel medewerkers aanwezig zijn. Dan heb je wel eens de tijd om even mee te kijken bij een collega en elkaar te helpen. Dat zijn ook mooie momenten om van elkaar te leren en elkaar scherp te houden, bijvoorbeeld op het gebied van de hygiënemaatregelen.

Wat zijn je toekomstplannen?

Pfffff, dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik ben eigenlijk heel tevreden met zoals het nu gaat. Ik houd van wat ik doe en op mijn vakgebied heb ik bijna elke cursus gevolgd die er te volgen valt. Ik zou bijvoorbeeld de breedte in kunnen gaan meer richting management, maar dat ligt me gewoon niet. Met patiënten omgaan vind ik veel leuker dan een ‘kantoorbaan’. Ik zou in de toekomst nog wel graag een eigen loepbril willen hebben om mijn werk nog verder te kunnen verbeteren.

Wat vind je het leukste aan je werk?

De afwisseling tussen de twee functies en het omgaan met de patiënten vind ik heel leuk. Soms ben je voor een patiënt ook meer dan alleen een behandelaar. Sommige mensen vinden het heel fijn om bepaalde dingen met je te delen. Ook als je angstige patiënten op hun gemak kunt stellen en ze met een goed gevoel de deur uit kunt laten gaan, dan geeft je dat zelf ook een fijn gevoel. Zo van: dat heb ik toch maar weer voor elkaar gekregen.
Ik heb in al die tijd dat ik hier werk enorm veel leuke dingen met mijn collega’s meegemaakt, van gekke Sinterklaassurprises tot leuke uitjes. En ook met patiënten heb ik regelmatig gelachen. Zoals die ene keer dat ik een afdruk moest doen en bij het verwijderen van de afdruk zag dat er een tand inzat. Ik had meteen een extractie gedaan. Nou had die tand er toch uit gemoeten, dus de patiënt en ik konden er smakelijk om lachen. Dat is me altijd wel bijgebleven.


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met onze recruiters via werken@dentalclinics.nl.