De ervaring van Rozan

“Assistent zijn betekent niet alleen dat je dingen aangeeft en meekijkt met de tandarts. Als je goed assistentenwerk doet is het veel meer dan dat.”

Rozan Salih (19 jaar) volgt de BBL-opleiding tot tandartsassistent en werkt daarnaast als assistent bij Dental Clinics Oudenoord in Utrecht

Ze begon vooral aan deze opleiding om een diploma op zak te hebben, maar inmiddels is ze zo enthousiast over het vak dat ze zelfs wil doorgroeien tot mondhygiënist of tandarts.


Hoe ben je bij Dental Clinics terecht gekomen?

Ik deed eerder een opleiding die ik niet zo leuk vond. Daar ben ik toen ook mee gestopt. Het liefst wilde ik helemaal niet meer naar school, maar dat vonden mijn ouders geen goed idee. Mijn vader kent de praktijkmanager bij Dental Clinics Oudenoord heel goed en stelde voor dat ik een keer mee ging kijken. Vroeger vond ik het ook al heel leuk om naar de tandarts te gaan. Dus ik dacht: ik geef het een kans. 

Ik vond de sfeer meteen heel fijn op de praktijk en zag wat het werk van een tandartsassistent inhoudt. Dat vond ik zo leuk en interessant dat ik besloot mij in te schrijven voor de opleiding. Ik doe nu de BBL-opleiding. Dat betekent dat ik één dag in de week naar school ga en ongeveer vier dagen per week bij Dental Clinics werk. Ik werk en leer dus tegelijk. 

Ik begon iets later met de opleiding dan andere studenten maar ik mocht bij de praktijk meteen met het werk als tandartsassistent beginnen. Binnen hele korte tijd had ik juist een voorsprong op de andere studenten. Dat komt echt door mijn collega’s bij Dental Clinics. Ik zie hier veel verschillende patiënten en krijg super goede begeleiding.  

Wat vind je het leukst aan het werk als tandartsassistent?

Het leukste is het contact met de patiënten en dat je hen echt kan helpen. Als iemand met pijn binnenkomt en het na een aantal behandelingen verholpen is, dan geeft dat een goed gevoel. Laatst assisteerde ik bij een patiënt die veel last van hoofdpijn had. Ze was ook meerdere keren naar de huisarts geweest maar die kon niks vinden. Het bleek dat ze verschillende ontstekingen in haar mond had. Daar waren best een aantal behandelingen voor nodig, maar we hebben haar goed kunnen helpen. Na haar laatste behandeling gaf ze aan dat ze geen last meer had van hoofdpijn. 

Het klinkt misschien cliché maar daar doe je het voor. Ik assisteer om vooruitgang te zien. Niet alleen zodat iemand mooie tanden heeft, maar dat diegene zich ook echt goed voelt. Dat de patiënt weer kan lachen zonder pijn of onzekerheid. 

Naar de tandarts gaan wordt meestal niet als iets leuks gezien en ik denk dat het beroep tandartsassistent daarom voor velen ook niet zo leuk lijkt. Maar dat is het wel. Je maakt zoveel mooie dingen mee en je kunt mensen echt helpen met hun gezondheid. 

Hoe zie je de toekomst voor je?

Ik wil niet voor altijd de assistent blijven die ik nu ben. Over drie jaar wil ik naar mezelf kunnen kijken en denken: ik ben een betere zorgverlener dan drie jaar geleden. Ik krijg hier de ruimte om te groeien. De tandartsen geven je best veel vrijheid. Het is natuurlijk fijn dat ze meekijken maar ze geven je ook de ruimte om mee te werken en te leren. 

Over drie jaar zie ik mezelf zeker nog wel bij Dental Clinics werken. Ik weet niet of ik dan nog als tandartsassistent werk. Volgend jaar ben ik klaar met mijn opleiding en hoop ik ingeloot te worden voor de opleiding mondheelkunde. Misschien ben ik over drie jaar wel doorgegroeid tot (paro) preventie-assistent. Dat wordt ook gestimuleerd door de praktijk. 

Ze gunnen je heel veel. Zo wilde ik graag meekijken bij chirurgie maar binnen onze praktijk was daar geen ruimte voor. Mijn praktijkmanager Michèle heeft toen rondgebeld naar andere Dental Clinics praktijken om te vragen of zij toevallig plek hadden voor een assistent. De volgende dag kon ik al op gesprek komen bij Dental Clinics Nieuwegein en een week later stond ik de implantoloog te assisteren. Michèle gunt het mij om door te leren. Het is aan jezelf om je kansen te pakken, maar het wordt wel echt gestimuleerd. 

Veel ervaring opdoen als tandartsassistent

Ik heb in het afgelopen jaar al veel ervaring op kunnen doen. De praktijk heeft acht kamers waardoor je veel ziet en leert in korte tijd. In het begin mocht ik ook overal binnenlopen en meekijken. De tandartsen geven me de ruimte om dingen te doen en te leren. Er werken veel jonge tandartsen en zij vinden het leuk om mij een beetje op te leiden. Veel van hen hebben tijdens hun opleiding tandheelkunde zelf als assistent gewerkt. Zij weten daarom hoe het is om goede begeleiding te krijgen. Dat kunnen ze nu weer teruggeven. 

Assistent zijn betekent niet alleen dat je dingen aangeeft en meekijkt met de tandarts. Als je goed assistentenwerk doet is het veel meer dan dat. Je probeert een paar stappen voor de tandarts uit te denken zodat je weet wat de tandarts nodig heeft en je beter kunt assisteren. Dat is zowel voor jezelf als de tandarts heel fijn. 

De tandartsen zeggen hier ook weleens: zonder assistent ben ik niks. Dat is niet altijd hoe mensen over assistenten denken, maar het is wel zo. Je bent een team. Je moet het samen doen. 

Wat zijn voor jou de voordelen van werken bij Dental Clinics?

Een groot voordeel van Dental Clinics vind ik dat alle praktijken met dezelfde vastgelegde protocollen werken. Dat is voor mij heel handig en brengt mij ook veel duidelijkheid. De manier van werken is gemakkelijk aan te leren en dat zorgt ervoor dat ik nu ook nieuwe assistenten kan inwerken. 

Daarnaast is het hierdoor ook makkelijker om bij een andere Dental Clinics praktijk te werken. Dat vind ik echt een mooie kans. Als ze bij een andere praktijk omhoog zitten val ik soms in. Daar maak ik weer andere dingen mee, ontmoet ik nieuwe collega’s en daar leer ik van.  

Ondanks dat de protocollen bij alle praktijken hetzelfde zijn heeft iedere praktijk wel iets anders en speciaals. Zo doe ik nieuwe ideeën op die zowel handig voor mij zijn als voor mijn praktijk.  


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met ons via werken@dentalclinics.nl.