De ervaring van Marjolein

“Gaatjes, een wortelkanaalbehandeling, ik vind het allemaal interessant. De inhoud van het vak tandartsassistent spreekt mij enorm aan.”

Tandartsassistent Marjolein Nieman – van Pinxteren (45) werkte met veel plezier als projectleider in de evenementenbranche, toen haar baan door de coronapandemie wegviel. De mondzorg vond zij altijd al een interessant vakgebied en omdat stilzitten niks voor haar is besloot zij zich te laten omscholen tot tandartsassistent. Inmiddels werkt ze al bijna twee jaar met veel plezier bij Dental Clinics Beesd


Waarom heb je gekozen voor de opleiding tandartsassistent?

Toen ik door corona thuis zat had ik de tijd om na te denken over wat ik écht wilde. Het was geen optie meer voor mij om een meerjarige opleiding te volgen, maar de NHA biedt de opleiding tot tandartsassistent als thuisstudie aan. Dat was voor mij ideaal, dus daar heb ik me voor ingeschreven. 

Hoe ben je bij Dental Clinics terecht gekomen?

Na een half jaar had ik de opleiding afgerond, maar nog geen afzuiger in mijn hand gehad. Ik had weinig ervaring maar was wel zeer gemotiveerd. Via een recruiter ben ik in contact gekomen met Dental Clinics Beesd. Hier heb ik de mogelijkheid gekregen om een soort stage te lopen waarbij ik veel kon leren en goed begeleid werd. Na de stage ben ik in dienst gegaan van de praktijk en daar werk ik bijna twee jaar later nog steeds met veel plezier. 

Als beginnend tandartsassistent is het ideaal om in een grote praktijk ervaring op te doen. Er werken hier veel verschillende tandartsen waardoor je altijd bij iemand mee kan kijken. Zo leer je in korte tijd heel veel en is er altijd wel iemand bij wie je met vragen terecht kan. 

Hoe zou je de sfeer bij Dental Clinics Beesd omschrijven?

De sfeer is hier fantastisch! Ik vind mijn collega’s ontzettend leuk en behulpzaam. Er wordt veel gelachen met elkaar, er heerst een vrije sfeer en we organiseren leuke uitjes met de praktijk. Zo hebben we een zomerbarbecue gehad en zijn we met de praktijk een dagje naar Den Bosch gegaan. De onderlinge gezelligheid maakt onze praktijk zo leuk! 

Je hoort wel eens dat sommige tandartspraktijken nog heel hiërarchisch zijn, waar de tandartsen boven de rest van de praktijk staan, maar hier is dat absoluut niet zo. Er is juist veel waardering vanuit de tandarts. Aan het eind van de dag word ik altijd bedankt voor mijn inzet.

Wat vind je het leukste aan tandartsassistent zijn?

Het medische, vakinhoudelijke aspect spreekt mij enorm aan. Ik heb geen voorkeur voor behandelingen. Gaatjes, een wortelkanaalbehandeling, ik vind het allemaal interessant. Tandartsassistent is een heel afwisselend beroep. Niet alleen de behandelingen zijn divers, ook de verschillende patiënten die je op een dag ziet. Van kinderen, tot angstige patiënten, of juist oudere patiënten. De afwisseling zorgt ervoor dat het werk leuk en interessant blijft. 

Wat maakt je trots in jouw werk?

Waar ik een fijn gevoel van krijg is als je hele dag volgens schema loopt. Dat je goed voorbereid bent en niet de hele tijd de kamer uit hoeft te lopen tijdens de behandeling omdat er iets mist. Door een goede voorbereiding heb je meer kans dat de dag soepel verloopt en patiënten niet op hun afspraak hoeven te wachten. De dag vliegt vaak voorbij. En als er onverhoopt een keer een patiënt uitvalt dan kan je alvast wat schoonmaken of klaarzetten voor de volgende dag. 

Kon je snel aan de slag als tandartsassistent?

Tijdens mijn eerste weken stond ik altijd in de kamer naast de tandarts en een ervaren tandartsassistent zodat ik mee kon kijken. Op een gegeven moment hielp ik met het klaarleggen van de spullen en met het opruimen. Na een tijdje mocht ik ook echt assisteren. Wel eerst nog altijd met een extra assistent bij wie ik het kon checken als ik vastliep. Maar na drie maanden assisteerde ik al zelfstandig. Een beetje spannend, maar uiteindelijk leer je het meeste door het gewoon te doen en veel vragen te stellen. 

Tandartsassistent worden is de beste keuze die ik gemaakt heb. Soms zou ik willen dat ik de keuze 10 jaar eerder gemaakt had. Dan was ik misschien wel mondhygiënist geworden. Maar nu heb ik wel de mogelijkheid om nog de opleiding tot preventie-assistent te doen. Als hier ruimte voor komt in de praktijk, wil ik dat in de toekomst graag doen. Dan kan ik toch met preventie bezig zijn, maar wel altijd als combi-functie; tandartsassistent en preventie-assistent. Ik kan me niet voorstellen dat ik het werk als tandartsassistent zou neerleggen. Dat geeft wel aan hoe leuk ik het vak vind. De samenwerking, gezelligheid en de afwisseling van de behandelingen zou ik te veel missen.  

Wat vind je de voordelen van Dental Clinics?

Doordat alle praktijken volgens dezelfde protocollen werken zijn de regels heel duidelijk. Dat is wel echt een voordeel. Er is daarom geen verwarring over wat wel en niet mag.  

Alles wordt ook goed geregeld. De lijntjes zijn kort binnen de organisatie. De kwaliteit ligt hoog en dat vind ik echt een voordeel. 


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met ons via werken@dentalclinics.nl.