De ervaring van Nathalie

“Het maakt mij trots als ik de tandarts goed heb kunnen assisteren. Dat de tandarts aan het eind van de dag zegt: het was een goede dag!”

Tandartsassistent Nathalie van der Kreeft (47) werkt nu anderhalf jaar bij Dental Clinics Utrecht Maliebaan. Daarnaast volgt ze de opleiding Tandartsassistent. Leren en werken is voor haar de ideale combinatie. De opleiding biedt haar de nodige verdieping en tijdens haar werk in de praktijk doet ze juist veel ervaring op. 


Waarom heb je besloten tandartsassistent te worden?

Ik heb 25 jaar horeca-ervaring, daarvan heb ik 19 jaar met plezier in een hotel gewerkt. Toch begon de onregelmatigheid mij tegen te staan. Je werkt altijd in de weekenden, op feestdagen, vroege ochtenden en late avonden. Daarom besloot ik dat het tijd was voor iets anders. Ik ben opzoek gegaan naar iets wat bij mij en mijn kwaliteiten past, maar vooral naar iets wat haalbaar is. Een mondhygiënist die ik ken zei dat mijn karakter goed bij een baan in de zorg past. Zodoende ben ik mij gaan verdiepen in het vak tandartsassistent.  

Inmiddels werk ik ongeveer anderhalf jaar bij Dental Clinics Maliebaan en tegelijkertijd volg ik een opleiding tot tandartsassistent via Edin. De opleiding bestaat uit twee delen. Het eerste deel heb ik onlangs afgerond en binnenkort start ik met het tweede deel. Ieder deel bevat 7 lesdagen verspreid over ongeveer 5 maanden. Daarnaast moet je ervaring opdoen bij een praktijk.  

Hoe heb je de eerste maanden bij Dental Clinics Maliebaan ervaren?

Super goed! Ik ben hier heel goed ontvangen en voelde me meteen op mijn gemak. Een ervaren assistent heeft mij ingewerkt en echt op sleeptouw genomen. Onder haar toeziend oog mocht ik ook al snel zelf aan de slag. Dat was voor mij erg prettig. 

Nu assisteer ik zelfstandig bij verschillende tandartsen; bij de één wat vaker dan bij de ander. Dat zorgt ervoor dat ik veel leer. Ik werk één dag in de week bij de receptie en ik heb een aantal keer als omloop-assistent gewerkt. De afwisseling spreekt mij erg aan. Daardoor verveelt het nooit.  

Wat vind je het leukste aan het vak tandartsassistent?

Doordat ik 19 jaar in een hotel gewerkt heb, heb ik veel ervaring als receptiemedewerker. In het begin werkte ik in de praktijk wat vaker bij de receptie. Het werk als assistent vind ik toch wat leuker. Hoewel je bij de receptie ook contact met patiënten hebt, is dat wat vluchtiger dan wanneer je assisteert. Dan kun je echt wat voor mensen betekenen, bijvoorbeeld als ze bang zijn. 

Zo hebben we een patiënt in de stoel gehad die meerdere extracties nodig had. Zij was erg angstig. Ik vroeg haar of ze angstig was voor de pijn of omdat zij het lastig vond om afscheid te nemen van haar bovengebit. Het bleek vooral het laatste te zijn. Dat begreep ik heel goed en tijdens de behandeling heb ik haar hand vastgehouden om haar gerust te stellen. Twee dagen later kwam ze terug voor controle en bedankte ze mij omdat ik zo lief voor haar was. 

Als assistent werk je met en voor mensen. Daar doe ik het voor. 

Hoe is de sfeer binnen het team?

De sfeer is hier geweldig! Iedereen is zo lief en aardig. Laatst hadden we een teamuitje. Eerst hebben we een Bob Ross schildercursus gedaan en daarna zijn we gaan lunchen in Utrecht. Iedereen kan het goed met elkaar vinden en zo’n dag is enorm gezellig. 

De tandarts waar ik vaker mee werk is erg geïnteresseerd in mijn opleiding en vraagt er veel naar. Hij is benieuwd naar wat ik leer en of we op de opleiding dingen anders doen dan in de praktijk. Die interesse is erg leuk en maakt dat we goed samen kunnen werken. 

Vorig jaar ben ik een tijdje ziek geweest waardoor ik er 5 weken uit was. In die periode heb ik veel steun vanuit mijn team gehad: een kaartje, en bloemetje, een appje om te vragen hoe het met me ging. Toen ik terugkwam liep mijn eerste half jaar contract net af. Ik was best zenuwachtig of ik contractverlenging zou krijgen, maar dat bleek nergens voor nodig. Ik kreeg meteen een contract voor onbepaalde tijd. Dat spreekt wel veel vertrouwen uit. 

Waar ben je het meest trots op?

Het maakt mij trots als ik de tandarts goed heb kunnen assisteren. Als je goed door kunt werken en niet te veel uitloopt is het een geslaagde dag. Dan zegt de tandarts aan het eind van de dag: “Het was een goede dag!” Ik ben natuurlijk nog niet zo ervaren, dus als je dan zo’n compliment krijgt is dat heel fijn. 

Ik ben ook trots op mijn manier van werken. Als je helemaal nieuw bent in het vak dan heb je iemand nodig die je een kans geeft. En die kans krijg ik hier. Maar mijn levenservaring en jaren in de horeca helpen mij wel. Door mijn leeftijd en ervaring heb ik een soort rust in mijn werken en dat straal ik ook uit. 

Je moet goed kunnen aanvoelen of iemand het spannend vindt in de stoel en weten hoe je daar dan mee om moet gaan. In de horeca heb ik leren omgaan met veel verschillende mensen. Daardoor durf ik open te zijn naar patiënten en dat waarderen ze dan. 

Wat vind je de voordelen van Dental Clinics?

Ik heb nooit bij een individuele praktijk gewerkt, maar ik ben heel blij dat ik hier opgeleid word. Wat ik heel leuk vind is de Academy, een online platform waar je trainingen kunt volgen, video’s kunt bekijken en van alles kunt opzoeken. Daar heb ik vooral in het begin heel veel aan gehad en ik kan me niet voorstellen dat zoiets bij een individuele praktijk beschikbaar is. 

Het is echt een voordeel dat alle Dental Clinics volgens dezelfde protocollen werken. Daardoor is het makkelijk voor collega’s om op een andere locatie te werken. Toen ik een keer onverwacht niet kon werken en niemand binnen mijn eigen praktijk beschikbaar was, is een collega uit een andere praktijk hier een dag komen werken. Dat is natuurlijk super! 


Zelf aan de slag?

Bekijk hier onze openstaande vacatures of neem gelijk contact op met ons via werken@dentalclinics.nl.